vestnik

Pomurje je med 9 regijami, v katerih se bodo ukrepi sprostili. Kaj vse se odpira prihodnji teden?

Vestnik, 20. 1. 2021
Posnetek zaslona
Janez Janša
Aktualno

Predsednik vlade Janez Janša je po seji vlade pojasnil sproščanje ukrepov v prihodnjih dneh.

Prehod iz črne v rdečo fazo smo storili za dobrega pol koraka, tudi trendi za prihajajočih sedem dni so optimistični v večini slovenskih regij, devet regij (gorenjska, koroška, obalno-kraška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska, zasavska, in savinjska) pa je prešlo tisto mejo, ki omogoča sproščanje nekaterih ukrepov, je dejal Janša.

Pouk bo tako v omenjenih regijah v prvi triadi osnovne šole potekal po C programu, kar pomeni, da so razredi manjši, pouk pa bo potekal s fizično pristnostjo učencev. Pristojna ministrica bo danes podala podrobnejša navodila. Odpirajo se tudi vrtci, vendar tudi v skladu s strogimi ukrepi. Vsi zaposleni se bodo v ponedeljek testirali, zato se bosta pouk in varstvo začela šele v torek. 

kobilje, osnovna-šola, koronavirus, šolstvo, učenci
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Odpravljena je prepoved zbiranja za študente za opravljanje laboratorijskih vaj in individualnega pouka (tako v višjih strokovnih šolah, kakor tudi na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih). Izjeme, ki jih predvideva odlok pri zbiranju, veljajo za zaposlene v zavodih in za posameznike, ki v njih opravljajo delo na drugi pravni podlagi (na primer podjemne ali avtorske pogodbe) ter člane organov zavodov.

Prav tako je dodatno določena izjema od prepovedi zbiranja (ne glede na regijo) za učence in dijake, ki potrebujejo nujno pomoč svetovalne službe, ter za izvedbo nujnih postopkov povezanih z nadaljevanjem izobraževanja.

Na seznamu sprostitvenih ukrepov, ki so v skladu z načrtom sproščanja v rdeči fazi, so tudi odprtja smučišč ob zagotovitvi hitrega testiranja in ob upoštevanju drugih ukrepov. Smučišča bi se lahko odprla že v soboto. S ponedeljko pa se odpirajo servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, trgovine z otroškimi artikli, omogočene pa bodo tudi premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev.

O drugih ukrepih bo vlada odločala v prihodnjih dneh. "Epidemiološka slika v Sloveniji je še vedno izjemno resna, iz črne v rdečo fazo smo prešli za dobrega pol koraka, zato bo pri vseh dejavnostih, ki se bodo lahko morebiti sprostile, pomembno striktno držanje navodil. Tako zdravstvena inšpekcija kot policija bosta poostrili nadzor," je še dodal Janša. 

Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije COVID-19.
arhiv Vlada RS
Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije COVID-19.

Če ne bo bistveno večjih izbruhov v treh preostalih regijah, se bo tudi v tam po naslednjem tednu odprlo prvo triado in vrtce ter nekatere druge dejavnosti, ki so v skladu z načrtom sproščanja v rdeči fazi. 

janez-janša izjava ukrepi