vestnik

Iznajdljivi goljuf: "Dediču" v Trnje pisal bančnik iz Kajmanskega otočja

A. B., 14. 6. 2018
Igor Napast
Če bi naš bralec želel dobiti več informacij, ga je pošiljatelj pozval, naj se odzove na spletne strani in elektronske poštne predale, napisane v pismu.
Aktualno

Sporočila ali pisma za pomoč pri transakciji denarja v žargonu sodijo med 'nigerijske' goljufije. Najboljša rešitev je seveda, da takšna sporočila preprosto izbrišemo ali pismo vržemo v smeti.

Bralec našega spletnega portala je na svoj domači naslov v Trnju prejel pismo, v katerem domnevni bančnik Adrian Kilburn iz Kajmanskega otočja sporoča, da bi bil lahko Trnjčan dedič zapuščine, ki jo je zapustil "pokojni pomembnež, trgovec z naložbami". Denar je, tako pisec pisma, zdaj vezan na banki, gre pa menda kar za devet milijonov in pol dolarjev. "Ker je pokojnikov priimek enak kot vaš, je mogoče, da ste v sorodu," je še ugotavljal avtor pisma.

Zanimivo je še, da je bralec strani Vestnik.si prejel pismo, na katerem je bil njegovi pravi naslov, tudi prava hišna številka, prav tako prava poštna številka, le da je bilo pripisano, da to ni pošta Črenšovci, ampak Trnje.


Če bi naš bralec želel dobiti več informacij, ga je pošiljatelj pozval, naj se odzove na spletne strani in elektronske poštne predale, napisane v pismu. Seveda pa bi tako poizvedovanje nekaj stalo.
Prejemnik pisma se na pisanje ni odzval, kaj pa pravzaprav storiti v takih primerih, se mu je zastavilo vprašanje? Odgovore smo poiskali pri Suzani Rauš, tiskovni predstavnici murskosoboške policijske uprave. Policisti so že večkrat poročali o goljufih prek elektronske ali navadne pošte, ki naslovnike prosijo za pomoč pri prenosu ali nakazilu vrtoglavih zneskov, ki segajo do več milijonov dolarjev, na račune v tujini ali na račune prejemnikov sporočil in pisem. Za pomoč obljubljajo tudi do 30 odstotkov celotne vsote, prosijo pa za nakazilo nekega zneska, da bi prenos lažje stekel.


V policijskem žargonu gre za 'nigerijske' goljufije, ko govorimo o lažnih sporočilih o zadetkih na različnih loterijah, drugih igrah na srečo ali pismih, povezanih s prošnjami za pomoč pri transakciji denarja izmišljenih sultanov, plemenskih poglavarjev, državnikov in drugih domnevno bogatih oseb, pa tudi deljenju zapuščine ali dedovanju. Najboljša rešitev je seveda, da takšna sporočila preprosto izbrišemo ali pa pismo vržemo v smeti. Na Policijski upravi Murska Sobota letno obravnavajo do pet takih primerov.

goljufije denar pismo sporočilo