vestnik

Izpraznili bodo kropilnike in opustili rokovanje

Vestnik, 26. 2. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Navodila za preprečevanje širjenja koronavirusa je pripravila tudi Slovenska škofovska konferenca. V cerkvah in pri bogoslužjih bo do preklica veljalo nekaj sprememb.

Poleg splošnih navodil, ki jih svetuje tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je Slovenska škofovska konferenca pripravila še nekaj določil, ki bodo veljala za verske obrede, sestanke in pri združevanju vernikov. Izpostavljajo, da naj se bogoslužja udeležujejo le zdravi ljudje. 

V cerkvah in pri bogoslužju naj se upoštevajo naslednja navodila: 

- Duhovniki naj izpraznijo kropilnike z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev. Verniki naj se pri vstopu v cerkev spoštljivo pokrižajo in pokleknejo, kar nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo. 

- Pri pozdravu miru duhovnik in verniki opustijo stisk roke.

- Vernike prosimo, da obhajilo spoštljivo prejemajo samo na roko. 

Zapisali so še, da romanja, slovesnosti in vse druge oblike združevanj do nadaljnjega lahko potekajo nemoteno ob upoštevanju splošnih navodil Inštituta za varovanje zdravje oziroma Ministrstva za zdravje. Bolniški duhovniki in tisti, ki oskrbujejo domove za ostarele in druge podobne ustanove, pa naj upoštevajo navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb.

Preventivni ukrepi bodo veljali do preklica. 

cerkvena-bogoslužja koronavirus slovenska-škofovska-konferenca