vestnik

Izrazimo mnenje o specialističnih pregledih

I. B., 19. 3. 2019
Robert Balen
Koliko časa pa vi čakate na obravnavo? 
Aktualno

Od danes pa do 29. marca poteka raziskava o izkušnjah pacientov z obravnavo v specialističnih ambulantah.

Izvajal jo bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), v njem pa bodo sodelovali tisti, ki bodo v tem obdobju imeli pregled pri zdravniku specialistu in bodo prejeli vabilo za sodelovanje. S tem želijo na NIJZ prepoznati dobre prakse v slovenskem zdravstvu in izboljšati kakovosti zdravstvene oskrbe.


Že novembra lansko leto je potekala raziskava, o tem, koliko časa so pacienti čakali od ure, ob kateri so bili naročeni, do začetka obravnave. Rezultati so takrat pokazali, da jih je 48 odstotkov čakalo manj kot 15 minut, 34 odstotkov med 15 in 30 minutami, 15 odstotkov več kot pol ure in manj kot eno uro, 3 odstotki pacientov pa so na obravnavo čakali več kot 60 minut.

3a9e7d2d80b6e14f6f340be6c909126c
Saso Bizjak
Lahko boste izrazili mnenje o tem, kako ste zadovoljni z obravnavo v specialističnih ambulamtah.


Aktualna raziskava v Sloveniji poteka prvič, vanjo pa so vključene dejavnosti kirurgije, gastroenterologije, otorinolaringologije, diabetologije, endokrinologije in presnovnih bolezni, pulmologije in dermatovenerologije. Raziskava poteka anonimno, ima pa več sklopov, in sicer naročanje in sprejem, zasebnost, delo zdravnika, delo medicinske sestre, informacije o pacientovih pravicah in seznanjenost z nadaljevanjem zdravljenja ter splošna ocena. Odgovori pacientov naj bi po oceni NIJZ pomagali pri prepoznavanju težav in pri izboljšanju zdravstvenega sistema. Zdravstvenim izvajalcev pa bo omogočal vpogled v njihovo delo skozi pacientov vidik.

Sašo Bizjak
raziskava o izkušnjah pacientov nijz