vestnik

Izšel je Čebelarski priročnik za invalide

I. B., 10. 1. 2019
Nataša Juhnov
V Murski Soboti so lani odprli prvi učni čebelnjak za invalide. 
Aktualno

Na sedežu Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) na Brdu pri Lukovici so predstavili Čebelarski priročnik za invalide. Gre za skupni projekt ČZS in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pripravili pa so ga predstavniki Zveze paraplegikov. 

Priročnik je namenjen izobraževanju invalidov v čebelarstvu, vsebuje pa vse od spoznavanja čebelje družine, postavitve čebelnjaka, opreme, ki se pri tem uporablja in izkušnje čebelarjev, ki že čebelarijo na invalidskem vozičku. Na ČZS pravijo, da želijo s tem invalide še v večji meri vključevati v to dolgoletno tradicijo, saj je prav na pobudo Slovenije Organizacija združenih narodob 20. maj razglasila na svetovni dan čebel.



V Murski Soboti pri Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije so v lanskem letu tako postavili prvi učni čebelnjak, ki je prilagojen za delo invalidov na invalidskih vozičkih. Priročnik pa je po besedah ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec nov, pomemben korak na področju razvoja čebelarstva. Spomnila je tudi, da je kmetijsko ministrstvo lani sprejelo Program razvoja odličnosti na področju čebelarstva in ustanovilo Slovensko čebelarsko akademijo, s katero odgovorjajo na povpraševanje številnih držav glede prenosa znanja in kompetenc slovenske čebelarske stroke na druge države. "Dolžnost tako posameznika kot tudi skupnosti je, da pomagamo tistim, ki jim je težje. Že iz ustave izhaja, da imajo invalidi enake pravice in obveznosti kakor drugi državljani. Ustanovitev sekcije čebelarjev na invalidskih vozičkih, podpis listine o vključevanju invalidov na invalidskih vozičkih v čebelarstvo, odprtje prvega učnega čebelnjaka, prilagojenega za invalide na vozičku in sedaj tudi izdaja Čebelarskega priročnika za invalide bodo le-tem lahko omogočile doseganje in ohranjanje največje mogoče samostojnosti ter ustvarile možnost za aktivno vključenost invalidov tudi na področju čebelarstva," je dodala Pivčeva.

Nataša Juhnov
V Murski Soboti so lani odprli prvi učni čebelnjak za invalide. 
čebelarski priročnik za invalide Čebelarska zveza Slovenije