vestnik

Izteka se rok za oddajo vlog za denarno nadomestilo zaradi karantene

Vestnik.si, STA, 13. 1. 2022
Nataša Juhnov
Višina pomoči znaša 250 evrov za vsako odrejeno karanteno oziroma ne več kot 250 evrov za 10 dni, 500 evrov za 20 dni in 750 evrov v enem mesecu.
Aktualno

Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki želijo uveljavljati povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok med lanskim julijem in koncem decembra, imajo za predložitev ustrezne vloge preko portala eDavki čas le še do sobote. Upravičencem bo pomoč nakazana najpozneje do 15. februarja, so sporočili iz Fursa.

Denarno nadomestilo tudi za samozaposlene, družbenike gospodarskih družb in kmete v primeru okužbe s koronavirusom ali zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene je uvedla novela zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, sprejeta decembra lani. Ukrep velja za obdobje med 1. julijem in 31. decembrom 2021.


Na Finančni upravi RS (Furs) so ob tem izpostavili, da je mogoče povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi obveznosti varstva otrok uveljavljati za otroke do vključno petega razreda osnovne šole, otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca. 

Višina pomoči znaša 250 evrov za vsako odrejeno karanteno oziroma ne več kot 250 evrov za 10 dni, 500 evrov za 20 dni in 750 evrov v enem mesecu. Upravičenec mora za povračilo delno izgubljenega dohodka preko informacijskega sistema eDavki Fursu predloži vlogo najpozneje do 15. januarja. Vloge ni mogoče vložiti v papirnati obliki.


Samozaposleni, družbeniki in kmetje lahko povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok v skladu z zadnjim protikoronskim zakonom iz decembra lani uveljavljajo tudi za prva dva meseca leta 2022. V tem primeru je treba vloge oddati v 15 dneh od pridobitve dokazila o nastopu karantene ali višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi druge zunanje objektivne okoliščine nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar najpozneje do 15. julija.