vestnik

Jan Oblak je ognjeni krst doživel proti Muri (05): Vse drugo je danes zgodovina  

Andrej Bedek, 25. 5. 2018
Janko Rath
Golman Robert Volk, nekoč Muraš, mu je dal prvi priložnost.
Aktualno

Oblak, ta trenutek gotovo najboljši nogometni vratar v Evropi, je prvič v članski konkurenci nastopil maja 2009 prav proti soboškemu klubu iz Fazanerije. 

Najprej skok v zaprašene arhive. 17. maj 2009. Devet let in še nekaj je od tega. Tekma v prestolnici. Čas, ko se je Olimpija vračala v prvo ligo. Nasprotnik je bila Mura (05). Tudi soboški klub je želel v prvo ligo. Tisto leto ni šlo. Sodil je (evropski) Matej Jug, 1.100 kibicev je videlo zmago zelenih zmajev s 7 : 2.


ed73ce3dcd644674d90baf48a90abce8
Dylan Martinez
Kdo ga vse že išče: Paris Saint-Germain, Arsenal in Liverpool?


Opravo domačih so nosili tudi Muamer Vugdalić, Željko Mitraković, Agim Ibrahimi, Mladen Rudonja in Miran Pavlin. Pri ljubljanski četi je bil rezervni vratar Robert Volk. Da, tisti Volk. Lupo je bil v preteklosti namreč tudi član črno-belih iz Fazanerije, tokrat je pri zmajih obsedel na klopi. Tako je odločil, takrat je bil še trener vratarjev Olimpije. "Ta mlad je bolji od mene," je menda rekel.


Volk je sicer blestel tudi pri stari Muri. Še pomnite? Priložnost je vseeno takrat dobil Jan Oblak, star 16 let. Mladenič iz Škofje Loke. Pazi! Na treninge Olimpije se je vsak dan vozil s kolesom. Vse drugo je danes zgodovina.
Marko Kmetec mu je na tekmi sicer zabil dva gola. Redko mu jih kdo tleskne v mrežo po dva. In še: Za Muro so na klopi v Ljubljani ostali Filip Gačevski, Matic Maruško in Damjan Bohar. Vajeti na trenerski klopi pa je imel Borislav Radoš (predvčeraj jih je njegov Veržej na Fazaneriji dobil devet v mrežo.)


Marko Kmetec (Mura 05) mu je na tekmi sicer zabil dva gola. Redko mu jih kdo tleskne v mrežo po dva.

13. maj 2018: Mura gre v prvo ligo. Oblak je 16. maja z Atleticom osvojil svojo prvo lovoriko. Vse bogatejša je njegova zbirka osebnih priznanj. Atletico Madrid je v finalu Evropske lige nadigral Marseille s 3 : 0, Škofjeločan se je znašel na radarju evropskih (arabskih) nogometnih velikanov. Kdo ga vse že išče: Paris Saint-Germain, Arsenal in Liverpool?
Zgodba o uspehu. Danes je eden izmed najbolj cenjenih nogometnih vratarjev na svetu, pri Transfermarktu, ki analizira tržne vrednosti nogometašev, menijo, da je najvrednejši vratar ta hip. Pri 25 letih je vreden rekordnih 70 milijonov evrov. V hrbet mu gledajo prav vsi vratarji v zgodovini nogometa. Če smemo: Malce tudi s pridihom kluba iz Fazanerije in (našega) Volka, mar ne?
Juan Medina
Jan Oblak je pri 25 letih vreden rekordnih 70 milijonov evrov.
mura olimpija jan oblak prvak