vestnik

Poklukar novi minister za zdravje, med prednostmi nalogami tudi boljša dostopnost do zdravstvenih storitev

Vestnik, STA, 23. 2. 2021
DZ/Matej Grah
Janez Poklukar v DZ
Aktualno

DZ je s 50 glasovi za in 31 proti podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred DZ, je s tem postal 18. minister za zdravje doslej in tretji zdravstveni minister v tej vladi. Z delom na ministrstvu dosedanji generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana začenja v sredo.

Med prednostne naloge na ministrskem mestu Poklukar uvršča spopad z epidemijo in izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Poklukar je prejšnji teden v predstavitvi svoje vizije zdravstva pred parlamentarnim odborom poudaril, da je cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo.

Izpostavil je potrebo po krepitvi primarne zdravstvene ravni, zlasti dela zdravstvenih domov, ter jasni ločitvi dela v javnem in zasebnem zdravstvu. Za zdravstvo je po njegovih besedah treba nameniti več denarja, vire financiranja pa razpršiti. Zavzema se za jasno opredelitev košarice pravic iz osnovnega zavarovanja ter za preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja. Po njegovem mnenju je ključno urediti dolgotrajno oskrbo.

janez poklukar bobo1
Bobo
Janez Poklukar

Poklukar na položaj zdravstvenega ministra ne stopa v začetku mandata, pač pa dobro leto pred rednimi parlamentarnimi volitvami, zato vsi njegovi načrti najbrž niso uresničljivi v tako kratkem času. A glede tega je prejšnji teden dejal: "Nikoli ne reci nikoli. Delali bomo v tej luči, vemo, da na nekatere reformne zakone čakamo že leta, celo desetletja. To je cilj. Za katerega bo največja pripravljenost, pa bomo ocenili v naslednjih dneh in potem šli korak za korakom." Na ministrstvu bosta očitno vsaj zaenkrat na svojem položaju ostali trenutni državni sekretarki - mandat državnih sekretarjev je namreč vezan na ministra - Alenka Forte in Marija Magajne. Prejšnji teden je po zaslišanju v DZ za STA Poklukar pojasnil, da se bo po prihodu na ministrstvo sestal z zaposlenimi in jim dal možnost, da se izkažejo na svojih položajih.

janez poklukar bobo
Bobo
Janez Poklukar

Premier Janez Janša je novega ministra iskal po odstopu Tomaža Gantarja, ki je sledil izstopu DeSUS iz koalicije. V vmesnem času je ministrstvo vodil Janša sam. Poklukar je do zdaj kot direktor vodil jeseniško bolnišnico, ki jo je uspešno finančno saniral, od avgusta 2019 pa še UKC Ljubljana. Z njegovim imenovanjem za zdravstvenega ministra tako največja bolnišnica v državi ostaja brez generalnega direktorja, začasno naj bi v. d. direktorja postal Jože Golobič, dosedanji predsednik sveta UKC. Svet UKC bo o tem odločal v sredo.