vestnik

Janša 1. julija napoveduje brezplačni medkrajevni prevoz za upokojence

STA, 15. 6. 2020
Nebojsa Tejic/STA
Janez Janša
Aktualno

Vsi podzakonski akti za začetek izvajanja novele zakona o cestnem prometu, ki s 1. julijem prinaša brezplačen medkrajevni javni prevoz za upokojence, bodo pravočasno pripravljeni, je danes v DZ dejal premier Janez Janša. Stroški nabave vozovnice, ki bodo omogočili brezplačni prevoz, pa bodo po njegovih besedah minimalni.

Državni zbor je lani podprl novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim s 1. julijem 2020 uvaja brezplačen medkrajevni javni potniški prevoz za upokojence, starejše od 65 let, registrirane športnike dijake in študente ter študente invalide. Kot je v poslanskem vprašanju premierju izpostavila poslanka SAB Maša Kociper, bo sprememba zakonodaje omogočila tem skupinam "večjo mobilnost, možnost, da neomejeno in varno potujejo med kraji, da ohranijo socialne stike in izboljšajo kakovost svojega življenja".

Janša je pojasnil, da so vsi potrebni podzakonski akti, ki bodo omogočili začetek izvajanja zakona, v medresorskem usklajevanju. Priznal je, da je epidemija covida-19 "zaustavila pripravo marsičesa", tudi teh podzakonskih aktov, a zadnje tedne vlada pospešeno dela. Resorno ministrstvo po njegovih besedah tako zagotavlja, da bo vse pripravljeno pravočasno.

V odgovoru na poslansko vprašanje je Janša ocenil tudi, da bodo stroški izdelave vozovnice, ki bo omogočila brezplačne prevoze upravičencem, "minimalni". "Stroški nabave kartice oz. vozovnice bodo zgolj stroški izdelave teh dokumentov," je zatrdil. Cena naj bi bila tako, kot je sam obveščen, bližje dvema evroma kot 20 evrom, kolikor naj bi stala kartica po neformalnih informacijah SAB.

S poslanskimi vprašanji premierju Janši in ministrom je DZ začel junijsko sejo. Ob koncu seje, ki bo trajala do vključno četrtka, bo poslance nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki bo po pričakovanjih opozoril na nujnost uresničitve odločbe ustavnega sodišča o volilni zakonodaji.

dz premier poslanec vprašanje
Kaj zdaj berejo drugi