vestnik

Janša: Do začetka poletja lahko dosežemo 70-odstotno precepljenost

STA, Vestnik.si, 19. 1. 2021
STA
Janez Janša
Aktualno

Če bodo dobave cepiv, ki so načrtovane, realizirane, lahko že do začetka poletja dosežemo 70-odstotno precepljenost prebivalstva, je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal premier Janez Janša. Izvajalci cepljenja imajo sicer po njegovih besedah navodilo, naj se pri cepljenju dosledno upošteva prednostni vrstni red.

Po besedah Janše ima Slovenija za letos naročenih in odobrenih 2,75 milijona odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, 470.000 odmerkov cepiva podjetja Moderna. Skupno gre za 3,2 milijona odmerkov, ki bodo zadostovali za cepljenje 1,6 milijona ljudi.

murska-sobota, dom-starejših-murska-sobota, ceplenje, covid-19
Jure Zauneker
Cepivo.

Slovenija ima naročenih tudi nekaj manj kot 1,4 milijona odmerkov cepiva podjetja AstraZeneca, nekaj več kot milijon odmerkov cepiva podjetja CureVac in 940.000 odmerkov cepiva podjetja Janssen. Trenutno najbližje odobritvi je cepivo AstraZenece, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila po besedah Janše odločala v sredo.

murska-sobota, dom-starejših-murska-sobota, ceplenje, covid-19
Jure Zauneker
Cepljenje. Slika je simbolična.

Kot je Janez Janša dejal v nadaljevanju konference, smo glede na številke v zadnjih dneh na meji prehoda v naslednjo fazo. A kot je dejal, za ponedeljek ni pričakovati velikih sprememb ukrepov, mogoče je delno sproščanje ukrepov v posameznih regijah, kjer je epidemiološka slika boljša.

Povedal je še, da imajo izvajalci cepljenja navodilo, naj se dosledno upošteva vrstni red, določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja. Ta upošteva načelo, da cepivo najprej dobijo tisti, ki so najbolj ogroženi in pri katerih obstaja večje tveganje za potek bolezni. Navodilo je tudi, naj imajo izvajalci cepljenja vnaprej pripravljene sezname oseb iz iste prioritetne skupine, ki je po strategiji na vrsti za cepljenje, in ki jih lahko takoj pokličejo, če jim zaradi neudeležbe vabljenih ali drugih razlogov ostanejo odmerki cepiva. Navodilo je tudi, naj izvajalci izkoristijo šesti odmerek cepiva podjetij Pfizer in BioNTech.

cepljenje načrt premier koronavirus