vestnik

Janša o Savi: potrebujemo strateškega lastnika, Orban redkobeseden

A. G., 21. 2. 2022
Vanesa Jaušovec
Srečanje predsednika vlade Janeza Janše in madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana
Aktualno

Na vprašanje novinarja, ali sta se premierja Janez Janša in Viktor Orban pogovarjala tudi o prodaji Save, Janša odgovarja, da potrebujemo strateškega lastnika.

Slovenski premier Janez Janša je na vprašanje novinarja o uveljavljanju predkupne pravice dejal, da v primeru Save "gre za to, da tuji sklad prodaja manjšinski delež nekemu drugemu skladu, in ravno zdaj poteka dopisna seja vlade na podlagi predloga, da se dokapitalizira SDH za vsoto, ki mu omogoča, da uveljavi predkupno pravico."

Dejal je še, da je zvečer seja nadzornega sveta Kada, ki ima tudi pravico uveljavljanja predkupne pravice, in upam, da bo sprejeta takšna odločitev.

Med dopisnim gradivom na seji vlade je tudi obveza, da se v primeru uveljavljanja predkupne pravice opravi forenzično preiskavo teh podjetij s povezanimi družbani za preteklih 10 let.

moravske-toplice, sava-hotels-&-resorts, terme-3000, hotel-livada, hotel-ajda, hotel-termal
Vanesa Jaušovec
Janša pravi, da ni namen države, da postane največji hotelir.

"Ni namen države, da postane največji hotelir, kot je na Kubi. Namen vlade, kot piše v koalicijski pogodbi, da se lastništvo konsolidira, koncentrira in potem poišče strateškega partnerja, ki bo v te turistične komplekse tudi vlagal. Ne gre za nekaj 10 milijonov evrov, ampak za 100 milijonov evrov, ki so potrebni za obnovo, da bodo te turistične kapacitete dejansko služile svojemu namenu s ponudbo, ki bo konkurenčna."

Kot je še dejan Janša, torej potrebujemo strateškega lastnika, ki ne bo nek finančni sklad, ki bo to kupil iz špekulativnih namenov, ampak nekdo, ki se s tem ukvarja in je sposoben vložiti stotine milijonov.

vlada, vlada-rs, janez-janša, viktor-orban, lendava
Vanesa Jaušovec
Srečanje predsednika vlade Janeza Janše in madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana

Madžarski premier Viktor Orban je sprva dejal, da o konkretni zadevi nima kaj povedati, ker ni stvar madžarske vlade. Nato pa nadaljeval: 

"Slovenija je od Slovencev, Madarska pa od Madžarov. Oba podpirava prijateljsko sodelovanje in tudi dobro strateško partnerstvo. Če bi prišlo slovensko podjetje na Madžarsko, da bi kupili delež nekega podjetja, bi to podpiral. Želeli bi imeti boljše rezultate in priti višje od 7. mesta na lestvici zunajtrgovinskih partnerjev, in sicer na 3. ali 4. mesto. Lahko računate na nas."

sava-turizem predkupna-pravica sdh kad janša lendava orban
Kaj zdaj berejo drugi