vestnik

Janša: Ob izpolnitvi pogojev prihodnji teden morda začetek sproščanja ukrepov

STA, 7. 4. 2020
STA
Janez Janša.
Aktualno

Ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa se bodo lahko ob izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev začeli sproščati že od prihodnjega torka, je danes dejal premier Janez Janša. Med drugim proučujejo možnost postopnega ponovnega zagona nekaterih gospodarskih dejavnosti ter sčasoma tudi sproščanja nekaterih omejitev gibanja.

Pozitivne izkušnje z omejevanjem širjenja novega koronavirusa omogočajo ministrstvu za zdravje in vladi proučevanje in načrtovanje nekaterih sprostitev omejitvenih režimov. In ti se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nekaterih nujnih pogojev mogoče začeli uveljavljati že od prihodnjega torka naprej, je v izjavi javnosti dejal Janša.

Med drugim proučujejo možnost postopnega ponovnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, dela storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, razkuževanju rok in uporabi zaščitnih mask.

Prav tako bo mogoče ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, o razširjenem testiranju na kritičnih točkah, kot so domovi za starejše, in ob boljšem nadzoru okužb sčasoma sprostiti nekatere omejitve gibanja. "Vendar se moramo ob tem zavedati neizpodbitnega dejstva, da je alternativa ohlapnega nadzora nad virom okužbe zgolj drastično omejevanje stikov vseh," je dodal Janša.

Pri uveljavitvi prvega paketa za blažitev posledic epidemije za prebivalstvo in gospodarstvo sicer po njegovih besedah prihaja do "nepotrebnih zamud", vendar "zakon bo uveljavljen in izplačila bodo," je zagotovil.

premier ukrepi koronavirus gospodarstvo
Kaj zdaj berejo drugi