vestnik

Od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno

Vestnik, 15. 7. 2021
Jure Zauneker/Vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na četrtkovi novinarski konferenci so spregovorili predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek

Janša je uvodoma dejal, da imamo trenutno na voljo dovolj instrumentov, da nam ni treba ponovno zapirati javnega življenja in omejevati gibanja. Poudaril je, da je čas, da se združijo moči in se doseže čim večja precepljenost prebivalstva. Ministrstvo bo tako v prihodnjih dneh predlagalo nekatere spremembe ukrepov. 

Koalicija bo zaenkrat umaknila tudi dopolnitev zakona o nalezljivih boleznih. Do jeseni bodo proučili nekatere pripombe in takrat predlagali nove dopolnitve. Janša je pojasnil, da je vlada s potrjevanjem zakona hitela zaradi roka, ki ga je postavilo ustavno sodišče. "V tem trenutku je ključna prioriteta Slovenije zadostna precepljenost, da bo javno življenje neomejeno, da bodo šole in vrtci normalno odprti," je dejal Janša. 

janez jansa bobo6
Bobo
Predsednik vlade Janez Janša

Koalicija se je odločila tudi, da bo preložila debato o zakonu o demografiji, državni zbor pa bo jutri odločal o predlogu za imenovanje ministra za digitalno preobrazbo.

Matej Tonin je poudaril, da bo v prihodnje potrebno striktno upoštevati pogoje PCT, saj si vsi želijo, da bi bila letošnja jesen drugačna od prejšnje. Dejal je, da je zdaj bolj kot država odgovoren posameznik. Glede preložitve sprejetja zakonov pa je povedal, da je politično ozračje trenutno pregreto in je bolje stopiti en korak nazaj.

Janša je povedal še, da predvidoma od sredine avgusta naprej testiranje ne bo več brezplačno. Brezplačno naj bi ostalo le PCR testiranje za tiste, ki imajo znake bolezni. Do sedaj je država za testiranje plačala 60 milijonov. 

vlada ukrepi korona janša tonin počivalšek