vestnik

Janša: Pouk možen že v ponedeljek, sproščanja ukrepov v naslednjih tednih ne gre pričakovati

STA, Vestnik.si, 29. 1. 2021
Reuters
Premier Janez Janša
Aktualno

"Splošna epidemiološka slika v državi ni dobra," je na izredni novinarski konferenci uvodoma poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bo danes spremenjen odlok, po katerem bo v rdečih regijah možen pouk prvega triletja tudi v ponedeljek. Učitelje bodo testirali na okužbo z novim koronaviruom pred poukom. Več kot 80 odstotkov šol je namreč sporočilo, da so sposobne to izvesti. Tam, kjer tega ne morejo izvesti, pa bo potekal pouk na daljavo.

Premier je pozval vse izvajalce testiranja, naj se skupaj z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi dogovorijo za najprimernejši način in časovnico testiranja, ki bo v ponedeljek omogočala izvedbo pouka v živo. Veljali pa bodo tudi testi, če bo potekalo testiranje učiteljev v nedeljo. Ob tem je Janša opozoril, da je po novem tudi v t. i. črnih regijah omogočeno nujno varstvo za otroke in učence prvega triletja, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture.

Janez Janša
STA
Janez Janša

Zaradi razširjenosti angleške različice virusa v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne gre pričakovati, je danes dejal predsednik vlade Janez Janša. Kot je povedal, ne moremo realno računati, da bo precepljenost v prvem tromesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije. K sodelovanju je posebej pozval lokalne skupnosti in medije. Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, je bilo doslej v Slovenijo dobavljenih nekaj več kot 76.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Za naslednji mesec imamo zagotovila za več kot 100.000 odmerkov obeh doslej odobrenih cepiv podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne. Dobava cepiva AstraZenece pa je glede na dogajanje na evropski ravni še pod vprašajem. Če pa bo tudi to cepivo prišlo, ga bodo dodatno vključili v načrt cepljenja. Po besedah premiera lahko v Sloveniji 70-odstotno precepljenost še vedno pričakujemo do poletja.

koronavirus, zdravstvo, covid-19, bolnišnica-ms
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Koronavirus.

Vlada je po njegovih besedah že v začetku decembra sprejela načrt sproščanja ali zaostrovanja ukrepov, glede na to, da smo bili že takrat v drugem valu. "Vsi ukrepi, ki jih vlada od takrat naprej sprejema, so vnaprej predvidljivi," je dejal Janša. V javnosti se po njegovih besedah pojavljajo dileme glede splošnih pogojev na nacionalni ravni, ki jih je potrebno izpolniti za to, da se sploh preide na sproščanje na regijski ravni. "Še enkrat opozarjam vse, ki se sprašujete, kakšni ukrepi bodo veljali v prihodnje, da spremljate podatke, infografike na naših spletnih straneh in z malo truda se da vnaprej ugotoviti, kakšni ukrepi bodo veljali v kakšni regiji v naslednjem tednu glede na trende, ki se obetajo."

Zaradi razširjenosti angleške različice virusa v naslednjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne gre pričakovati, govorimo pa lahko že o tretjem valu, je dejal premier. Za naslednji mesec imamo zagotovila za preko 100.000 odmerkov obeh doslej odobrenih cepiv, dobava cepiva AstraZenece pa je še pod vprašajem, je še povedal Janša.

janez-janša covid tiskovna-konferenca