vestnik

Janša sklical svet za nacionalno varnost, v Ukrajini umrlo že skoraj 200 civilistov

R.Š., 26. 2. 2022
Profimedia
Zaradi razmer v Ukrajini bo razpravljal svet za nacionalno varnost.
Aktualno

Predsednik vlade Janez Janša je za danes ob 18. uri sklical sejo sveta za nacionalno varnost, na kateri bodo spregovorili o nacionalno varnostnih vidikih agresije Ruske federacije nad Ukrajino.

Od političnega vrha je Janša na sejo povabil predsednika države Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, predsednika državnega sveta sveta Alojza Košvco in predsednika največje opozicijske stranke Marjana Šarca (LMŠ).

Na sejo so vabljeni tudi direktor Sove Janez Stušek, direktor obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva Jaroš Britovšek, direktor urada za informacijsko varnost Uroš Svete in generalmajor, Robert Glavaš, načelnik generalštaba Slovenske vojske.


Zakaj od opozicije samo Šarec?

Po poročanju STA je bila predsednica SD Tanja Fajon kritična do premierja, ker ni sklical celotnega političnega vrha in predstavnikov vseh parlamentarnih strank, k čemur je pozvala sredi tedna. V izjavi za novinarje ob robu konference SD je poudarila, da se ji zdi to sodelovanje pri reševanju te krize ključno. Šarec je po poročanju STA svojo prisotnost na današnji seji potrdil.

Slovenija bo nudila vojaško pomoč



Slovenska vlada je sicer že včeraj opravila izredno sejo v luči zaostrenih razmer v Ukrajini. Na seji je sprejela odločitev o omejitvah v zračnem prostoru Republike Slovenije, s katerimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba našega zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata, pri čemer bo zagotovljena ustrezna koordinacija s civilno kontrolo zračnega prometa. Omejitve ne bodo vplivale na izvajanje rednega letalskega prometa. V luči zelo zaostrenih varnostnih razmer v Ukrajini je vlada razpravljala tudi o delovanju kontingenta Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost – eFP v Latviji v sklopu izvajanja Natovih odzivnih aktivnosti v podporo okrepljeni zavezniški odvračalni in obrambni drži. Prav tako je vlada razpravljala in sprejela nekatere dodatne ukrepe kriznega odzivanja ter sprejela sklep o pomoči Ukrajini v vojaški opremi.

To je potrdil naknadno še obrambni minister Matej Tonin, izvedena pa je bila tudi evakuacija osebja iz slovenskega veleposlaništva v Kijevu in dveh predstavnikov kabineta predsednika vlade, ki sta v Ukrajino odpotovala zaradi posledično prestavljenega obiska Janše.

V Ukrajini trenutno potekajo ostri boji za nadzor nad prestolnico Kijev, pojavljajo pa se prizori uničenih stanovanjskih stavb, čeprav Rusi trdijo, da civilnih objektov ne napadajo. Ukrajinski zdravstveni minister je sporočil, da je v ruski invaziji do sedaj umrlo že skoraj 200 civilistov.

svet-za-nacionalno-varnost janez-janša ukrajina-rusija