vestnik

Janša v DZ tudi o pripravljenosti Slovenije na varnostne, energetske in politične spremembe

STA, 14. 3. 2022
Matija Sušnik/DZ
Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga bo premierja povprašala o vladnih ukrepih in stališčih do rasti cen energentov in življenjskih potrebščin, s posledicami katerih se soočajo državljani.
Aktualno

DZ bo danes s poslanskimi vprašanji premierju Janezu Janši in ministrom začel zadnje redno zasedanje v aktualnem sklicu. Vprašanja predsedniku vlade so tokrat povezana z aktualnimi razmerami v državi, vladnimi ukrepi ob višanju cen energentov in življenjskih potrebščin ter pripravljenosti Slovenije na varnostne, energetske in politične spremembe.

Poslanka LMŠ Jerca Korče bo predsedniku vlade ob družbeno-političnih razmerah, ki se tako v globalnem kot notranjepolitičnem prostoru hitro spreminjajo, zastavila vprašanje o njegovih ravnanjih, smernicah in izjavah o stanju v državi.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga bo premierja povprašala o vladnih ukrepih in stališčih do rasti cen energentov in življenjskih potrebščin, s posledicami katerih se soočajo državljani.

Poslanca SDS Branka Grimsa pa zanima, kako sta Slovenija in Evropska unija pripravljeni na varnostne, energetske in politične spremembe po ruski agresiji na Ukrajino.



Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti medtem meni, da se v času Ukrajine pozablja na veliko primerov agresije v Sloveniji, zato bo Janšo vprašal, kdaj se bo vlada lotila reševanja kaznivih dejanj, ki naj bi jih bili deležni prebivalci jugovzhodne Slovenije, "problematike izpodrinjanja slovenske kulture, dediščine, običajev, vrednot in prepričanj v slovenskem prostoru ter vsiljevanja določenih družbenih pogledov v osnovnih šolah".

Še pred poslanskimi vprašanji bodo poslanci odločali o odločitvi kolegija predsednika DZ, da se predlog zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma obravnava po nujnem postopku ter da se predlogi novel zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, zakona o socialno varstvenih prejemkih, zakona o urejanju trga dela in zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev obravnavajo po skrajšanem postopku.


Na dnevnem redu seje so sicer med drugim predlog zakona o varstvu okolja, predlog novele zakona o igrah na srečo, predlog sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in predlog zakona o oskrbi s toploto iz distribucijskih sistemov. DZ bo obravnaval tudi več poročil preiskovalnih komisij.

dz seja premier vprašanje poslanec