vestnik

Nekaj je, kar prekmurske umetnike usodno zaznamuje

A. Nana Rituper Rodež, 26. 10. 2019
A. Nana Rituper Rodež
Monografijo Osamljenosti sta predstavila Irma Brodnjak in avtor knjige Robert Inhof.
Aktualno

Je Prekmurje na področju likovne umetnosti osamljeni brod, ki brezciljno plove po zakotnih močvirjih anonimnosti, je območje, ki je v primerjavi z drugimi področji Slovenije bolj zaostalo in kjer je več dolgočasja? S tematsko razstavo in v svoji novi monografiji Osamljenosti želi na te dileme išče odgovore in razbija stereotipe umetnostni zgodovinar dr. Robert Inhof, ki analizira delo prekmurskih likovnih umetnikov.

osamljenosti, galerija-murska-sobota, prekmurski-likovni-umetniki, robert-inhof
A. Nana Rituper Rodež
Predstavitev Monografije Osamljenosti v Galeriji Murska Sobota.

Že od začetka oktobra je v Galeriji Murska Sobota na ogled tematska razstava Osamljenosti. Izrazi tesnobe v »prekmurski« likovni umetnosti (izbor iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota), nedavno pa je izšla še istoimenska monografija z znanstvenim besedilom umetnostnega zgodovinarja dr. Roberta Inhofa. Tema razstave in monografije je osamljenost, tesnoba in melanholija kot tisti skupni imenovalec, ki se je v zadnjih petdesetih letih najbolj očitno izrazil pri različnih prekmurskih umetnikih.

osamljenosti, galerija-murska-sobota, prekmurski-likovni-umetniki, robert-inhof
A. Nana Rituper Rodež
Avtor razstave in istoimenske monografije Osamljenost je dr. knjige Robert Inhof.

»Nedvomno je tem še več in še več je odličnih avtorjev, ki bi lahko bili uvrščeni, toda to je le ena od možnih interpretacij in ne pregled likovnega ustvarjanja in delovanja v Prekmurju, pravi avtor besedila, ki se je osredotočil na dela zadnjih petdeset let. Melanholijo, tesnobo in osamljenost pa je Inhof tematiziral s pomočjo metafore horizonta in kako se le ta kaže v delih naših umetnikov.

Dejstvo je, da je horizont v Prekmurju malo kje neposredno viden kot neprekinjena ravna črto in kot si ga zaradi panonske ravnice radi predstavljamo. Taka ravna črta horizonta je na primer horizont morja, v Prekmurju pa je ta horizont običajno skrit ali za drevesi, koruzo ali hišami. V bistvu pa horizont kot spoj zemlje in neba ne obstaja in se ga ne moremo dotakniti, ampak je le neujemljiva iluzija, zapiše avtor besedila. Vsak umetnik, katerih dela lahko vidimo na razstavi v Galeriji pa te duhovne horizonte tematizira in problematizira na samosvoj način.

galerija-murska-sobota, oktober2019, robert-inhof, osamljenosti, razstava-osebnih-predmetov
A. Nana Rituper Rodež
Razstava Osamljenosti. Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti.

Inhof je temeljito analiziral in predstavil skozi izbrano temo horizonta trinajst likovnih umetnikov, to pa so Igor Banfi, Nikolaj Beer, Dubravko Baumgartner, Robert Černelč, Sandi Červek, Ladislav Danč, Marjan Gumilar, Štefan Hauko, Zdenko Huzjan, Nataša Kos, Franc Mesarič, Mirko Rajnar in Dušan Šarotar. 

Podrobneje pa v Vestniku.  

galerija-murska-sobota osamljenosti robert-inhof prekmurska-likovna-umetnost