vestnik

Je res naključje, da je odpoved prejela osem ur po preiskavi? 

Andrej Bedek, 20. 7. 2018
Nataša Juhnov
Dogodki za zidovi soboške bolnišnice bodo spet pod drobnogledom sodišča. 
Aktualno

Tatjana Petek, nekdanja pravnica Splošne bolnišnice Murska Sobota, toži delodajalca, ki jo je 15. marca letos odpustil.

Potem ko je na murskosoboškem delovnem sodišču prejšnji teden propadel poskus poravnave med Tatjano Petek, nekdanjo uslužbenko pravno-kadrovske službe Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS), in pooblaščencem SBMS, bo nov narok v tožbi, v kateri Petkova od delodajalca zahteva, da jo ponovno zaposli, predvidoma 16. oktobra. Murskosoboška bolnišnica je pravnico odpustila 15. marca letos, prav na dan, ko je v bolnišnici potekala kriminalistična preiskava.


Bojan Korošec, direktor SBMS, je takrat pojasnil, da »zaradi njenega ravnanja ni bilo več pravega zaupanja sodelavcev in vodstva, zato smo v vodstvu že pred časom začeli postopek odpovedi njenega delovnega razmerja. Le-ta je po naključju sovpadla z delom policistov oziroma njihovim obiskom bolnišnice«. A tožbeni zahtevek tožnice in bolnišnični odgovor bi Korošca lahko postavila na laž. Petkova je namreč tisti dan prišla v službo, smo neuradno izvedeli že na dan kriminalistične preiskave, vendar zavoljo preiskave tako kakor vodstvo SBMS in še nekateri drugi zaposleni do 12. ure ni mogla do svojih službenih prostorov. Šele ko so kriminalistični preiskovalci odšli iz prostorov bolnišnične uprave, so uprava SBMS in drugi zaposleni lahko dostopali do svojih pisarn. Dokumenta, odpoved pogodbe o zaposlitvi in prepoved opravljanja dela, ji je zasebni detektiv, ki ga je najela SBMS, po neuradnih, a zanesljivih informacijah nato vročil kar na njenem domu, okoli 20. ure, torej osem ur po končani preiskavi v bolnišnici.

»Javno blatila bolnišnico«

Uprava SBMS je v izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi navedla tri razloge, zaradi katerih je prepričana, da je bila nujna odstranitev Petkove z delovnega mesta. Da je avtorica anonimnega pisma, poslanega Policijski upravi Murska Sobota (PUMS), ki naj bi bilo povod za kriminalistično preiskavo. Da je »javno blatila bolnišnico in njeno vodstvo«. In še: da je med nekaterimi službenimi opravili naredila napake.


Za spor med Tatjano Petek in SBMS je javnost izvedela februarja lani, ko so ob razpisu za direktorja bolnišnice anonimke medijem razkrile, da so si v bolnišnici za leti 2014 in 2015 domnevno nezakonito izplačali nadomestila za neizrabljen dopust. Vodstvo bolnišnice je ob razkritju v sporočilu za javnost zapisalo, da so bila izplačila »izvedena v skladu z veljavno zakonodajo in sodno prakso in tudi po nasvetu takratne vodje pravno-kadrovske službe«, torej Petkove.

31b4dc6200af289eb8d01872e2a3c69e
Nataša Juhnov
Tatjana Petek je bila januarja 2017 degradirana, marca letos pa odpuščena.


Ta je zaradi izjav SBMS v medijih objavila popravek, v katerem je navedla, da jih je opozarjala na nezakonitosti, priložila pa je tudi kopijo elektronske pošte, v kateri piše, da izplačila nadomestil za neizrabljen dopust odsvetuje. V vodstvu SBMS se doslej na popravek niso odzvali. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) sicer v 164. členu določa, da je sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neporabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja, neveljaven. V SBMS pa še vedno vztrajajo, da so bila izplačila upravičena, čeprav jih je prejelo osebje, ki je v bolnišnici še vedno v rednem delovnem razmerju. V SBMS so v letih 2015 in 2016 izplačali nadomestila za neporabljen dopust iz let 2014 in 2015 direktorju Bojanu Korošcu in še 24 zaposlenim. Celoten znesek nadomestil je bil 20.398 evrov.

Trije so ovadeni

Po odmevni marčevski hišni preiskavi v SBMS očitno zaradi sumljivih izplačil nadomestila za neporabljen dopust večjemu številu zaposlenih je primer v začetku junija dozorel v ovadbo. Kdo so ovadeni, na policiji ne razkrivajo, smo pa od zanesljivih virov izvedeli, da naj bi kriminalisti za zlorabo položaja obremenili direktorja SBMS Bojana Korošca, finančnega direktorja bolnišnice Marjana Mačka in pomočnico direktorja za zdravstveno nego Metko Lipič Baligač. Korošca smo takrat prosili za odziv na očitke, ki so leteli nanj in na njegova sodelavca. »Z ovadbo nisem seznanjen, zato je ne morem komentirati,« je povedal. Uradno z ovadbo ni bila seznanjena niti Metka Lipič Baligač, se je pa po našem poročanju na spletni strani Vestnik.si na novico odzvala sama. »Res sem bila na zaslišanju pri kriminalistih. Tega ne zanikam. Sprašujem pa se, zakaj sem med ovadenimi jaz, ne pa tudi strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar,« je izjavila in v nadaljevanju razložila, da je sama odgovorna za medicinske sestre, od katerih naj bi bila nadomestilo prejela zgolj ena, medtem ko je Grabar odgovoren za zdravnike, ki so po njenih besedah tudi »izsiljevali« izplačilo nadomestila.

225e87db7b5b41c58d6f701a947ae5ee
Nataša Gider
Pomočnica direktorja za zdravstveno nego Metka Baligač Lipič: "Sprašujem pa se, zakaj sem med ovadenimi jaz, ne pa tudi strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabar."

sbms
Kaj zdaj berejo drugi