vestnik

Je za poškodbe grla kriva radenska? – Distrubuterji gostincev niso obvestili, pijača še v lokalih

Miha Raičevič, Adriana Gašpar, 22. 5. 2018
Nataša Juhnov
Aktualno

Uprava za varno hrano je dala v analizo četrtlitrske stekleničke radenske, zaradi katere bi lahko imela zdravstvene težave oseba, ki je mineralno vodo v Ljubljani zaužila v četrtek. 

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varnost rastlin je v tekupreiskava o tem, kaj je bilo morebiti prisotno v stekleničkah in tudi, ali je morebiti proizvajalec opustil katero od svojih notranjih kontrol. Rezultati analize morebitne neželene snovi v omenjenih stekleničkah naj bi bili znani jutri popoldne ali v četrtek, je še dodal predstavnik omenjene uprave. Že včeraj pa je Žurnal24 poročal, da bi lahko bilo v izdelku prisotno čistilo, ki lahko ob zaužitju povzroči poškodbe.


420f80f92155d1593f74ebec69552494
Nataša Juhnov

Policija dogodek preiskuje

Zadevo preiskuje tudi policija, ki nam je danes sporočila, da jo je zdravstvena ustanova v petek obvestila o domnevnem zaužitju sporne pijače. Ugotovili so, da je oseba v četrtek v enem izmed ljubljanskih gostinskih lokalov zaužila pijačo, nato pa takoj po tem zaradi poškodb grla poiskala zdravniško pomoč.Policija še dodaja, da vodi preiskavo zaradi razlogov za sum kaznivega dejanja zoper zdravje ljudi.

Stekleničke odpoklicali v petek, gostincev niso obvestili

Radenska je sicer v petek, to je dan po tem, ko naj bi oseba v Ljubljani zaužila sporno pijačoin potem poiskala zdravniško pomoč, odpoklicala Radensko Classic Kraljevi vrelec v četrtlitrski steklenički. Pri tem so v Radenski navedli, da je šlo za možnost prisotnosti tuje snovi v embalaži.


Serijska oznaka izdelka, katerega rok uporabe je do marca 2020, je 11L07309N. Kupce je Radenska prosila, da izdelek vrnejo na prodajna mesta in ga zamenjajo.

edd7984428f7f0523b5b7ed8695fb99c
Nataša Juhnov

A gostinci očitno, med njimi tudi Jože G., ki ima lokal v Murski Soboti, o tem neposredno niso bili obveščeni, da bi morali domnevno sporne stekleničke umakniti iz prodaje. "Videl sem na facebooku, da so govorili o tem, ampak mene kot gostinca ni nihče o tem obvestil, zato pijačo še vedno prodajamo," pojasni lastnik lokala.

c8c9a58d482a11fa7cdd8f2f8a5888ed
Nataša Juhnov
Jože G. ki ima lokal v Murski Soboti, ni bil obveščen o odpoklicu izdelka.

Na več pojasnil Radenske in direktorja Mariána Šefčoviča še čakamo. So nam pa že po telefonu pojasnili, da so oni vse svoje distrubuterje obvestili tako pisno kot po telefonu, njihova naloga pa je, da obvestijo svoje odjemalce, da proizvode pripravijo za vračilo. Česar očitno niso storili.

a752b370a9faad5dc7f68d23f60bee96
Nataša Juhnov
Direktor Radenske Marian Šefčovič nasobotnem maratonu v Radencih.



Kot nam je sporočila predstavnica za odnose z javnostmi z Radenske, "vsak neljub dogodek, kakor koli povezan z izkušnjo ob naših izdelkih, obžalujemo. Kakovost in varnost sta naši prioriteti, zatovsakprimer morebitnega odstopanja od naših standardov obravnavamo z vso resnostjo. Takoj smo izvedli temeljito interno analizo ter preventivno odpoklicali izdelke omenjene šarže iz prodaje. Interno smo preverjali tako postopek polnjenja kot samo polnitev, pregled dokumentacije z analizami omenjene šarže ter opravili dodatne analize vzorčnih izdelkov iz šarže. Pri pregledu internih rezultatov za omenjeno šaržo nismo zaznali nobenih odstopanj in nikakršnih tujih snovi.
Poudariti želimo, da vzroki za pritožbo s trga, ki je bila domnevno povezana s pijačo v 0,25l steklenički Radenske Classic, in jo je obravnavala inšpekcija, še niso pojasnjeni. Prav tako do danes v Radenski d. o. o. še nismo prejeli nikakršnih uradnih rezultatov ali analiz spornega izdelka, zato tudi nimamo nikakršnih uradnih informacij, za kakšno snov naj bi šlo. Zatrdimo lahko le, da je bila vse od prvega obvestila s strani inšpekcije naša osnovna skrb zagotoviti kakovosten pregled in analizo omenjenih izdelkov in proizvodnje.
Dokler pa niso na voljo tudi uradne analize, ki jih vodijo pristojne institucije, pa potrošnikom svetujemo, da izdelke, označene s serijsko številko 11L07309N, vrnejo ali brezplačno zamenjajo na prodajnih mestih. Številko šarže potrošniki najdejo v drugi vrstici na zamašku, posebej pa naj bodo pozorni na številko073, ki označuje datum polnitve.Samo ta številka je predmet vračila."


Smo pa prejeli tudi informacijo, da naj bi se podoben primer zgodil že lansko leto, ko so na območju PU Maribor preiskovali morebitno okužbo oziroma zastrupitev zaradi zaužitja mineralne vode v enem izmed lokalov. Kot so povedali na PU Maribor, so bili 9. julija obveščeni o tem, da je moški v enem izmed gostinskih lokalov v Mariboru pri zaužitju mineralne vode utrpel lahke telesne poškodobe.Mariborski policisti so v zvezi s tem že podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca (zaradi povzročitve splošne nevarnosti po I. odstavku 314. členu Kazenskega zakonika) na pristojno ODT v Mariboru.Policisti še naprej zbirajo obvestila v zvezi s sumom storitve navedenega kaznivega dejanja. Vir nam je zaupal, da naj bi imel moški prav tako opekline v ustih. Sprva naj bi odgovornost pripisal lastniku lokala, vendar je kmalu ugotovil, da gre za originalno stekleničkoproizvajalca pijač. Pomoč naj bi kasneje poiskal v zdravstveni ustanovi.

Kot smo poročali, je Uprava za varno hrano dala v analizo četrtlitrske stekleničke radenske, zaradi katere bi lahko imela zdravstvene težave oseba, ki je mineralno vodo v Ljubljani zaužila v četrtek. Ta oseba je danes še vedno v UKC Ljubljana, so nam sporočili iz kliničnega centra. Dobili smo tudi izjavo z Radenske, izvedeli pa smo še za podoben primer, ki so ga obravnavali lani na območju PU Maribor.

radenska