vestnik

Jelinčič predlagal volitve v juniju, tako se je odločil Pahor

R.Š., 20. 1. 2022
Aleš Cipot
Pahor si ni premislil in bo volitve razpisal na prvi možen datum.
Aktualno

Predsednik republike Borut Pahor se je srečal z Državno volilno komisijo in člane uradno obvestil o svoji odločitvi o razpisu letošnjih državnozborskih volitev.

Že pred časom je predsednik države Borut Pahor sporočil, da se je odločil, da bo za dan izvedbe državnozborskih volitev določil prvi možen datum - 24. april. Danes je to tudi uradno sporočil na srečanju s člani Državne volilne komisije, ki jih čaka težavno delo priprav na volitve v zaostrenih epidemioloških razmerah.

Ravno slaba epidemiološka slika je bil argument predsednika Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ki je na Pahorja naslovil pobudo, da volitve razpiše na zadnji možni datum - 5. junij. Toda prvak SNS je bil osamljen v svoji nameri, saj so se razen njega vse ostale poslanske skupine strinjale s Pahorjevo prvotno izbiro.

V kovidnih razmerah več kot 40 volitev v Evropi

"Državno volilno komisijo sem danes obvestil, da bom 9. februarja podpisal odlok o razpisu rednih volitev v državni zbor, da bom kot datum za začetek volilnih opravil določil 14. februar, kot dan za izvedbo volitev pa 24. april 2022. Ocenjujem, da ima Državna volilna komisija dovolj časa, da tudi v kovidnih razmerah pripravi, organizira in izvede volitve tako, da nad rezultati volitev ne bo nobene sence dvoma. Dejal sem že, da se že v začetku novembra niso prav vse poslanske skupine strinjale z mojo izbiro datuma volitev. Tako takrat, kot danes, se je poslanec Jelinčič zavzel za izvedbo volitev 5. junija 2022. To je legitimno stališče, vendar je moja pristojnost in moja odgovornost, da se odločim in podpišem odlok. Ocenjujem, da je tudi v teh kovidnih razmerah izbrani datum za izvedbo volitev 24. april 2022 najprimernejši datum. Glede kovidnih razmer naj med drugim povem, da je bilo v zadnjih dveh letih v teh razmerah v evropskih državah opravljenih več kot 40 volitev na lokalni, deželni in državni ravni, pri čemer so našli različne načine za nemoten potek volitev. Mimogrede, na Portugalskem bodo na vrhu 5. vala konec tega meseca izvedli parlamentarne volitve. Ne glede na povečano število okužb, vrh petega vala sicer pričakujemo do konca meseca, vlada ni razglasila epidemije. Poleg tega kljub povečanemu številu okužb ni zaprtja države, temveč prav nasprotno, popuščanje ukrepov glede dolžine karantene za normalno omogočanje dela in življenja," je Pahor danes v izjavi za medije obrazložil svojo odločitev.

volitve borut-pahor zmago-jelinčič