vestnik

Med božičnimi prazniki omejitev gibanja med občinami in regijami ne bo veljala

Vestnik, 19. 12. 2020
Jure Zauneker
V veljavi ostajata prepoved zbiranja na javnih površinah tudi med prazniki in policijska ura. Fotografija je ilustrativna.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil ukrepe, ki bodo v veljavi med prazniki.

Andrej Šircelj je predstavil potrjen predlog sedmega protikoronskega zakonaVladni govorec Jelko Kacin pa predstavil ukrepe, ki bodo veljali med prazniki. Kot je dejal, so današnji epidemiološki podatki spodbudni, kar nas navdaja z upanjem, da bodo ukrepi, ki jih je vlada sprejela, učinkoviti. "Število potrjenih primerov se glede na prejšnji teden znižuje že sedmi zaporedni dan," je dejal. Vlada je sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal med prihajajočimi božičnimi in novoletnimi prazniki, a le pod pogoji, da se bodo epidemiološke razmere še naprej izboljševale. "Spremembe v incidenci omogočajo, da se štirim statističnim regijam z bolj sproščenim režimom, torej odprtimi trgovinami z oblačili, obutvijo, športnimi artikli in avto saloni, v ponedeljek pridruži še primorsko-notranjska regija," je dejal Kacin.

Poziv delodajalcem h kolektivnemu dopustu

Vlada je zaradi boljše epidemiološke slike tako sprejela načrt ukrepov, ki bodo veljali med božičnimi in morda tudi novoletnimi prazniki. Nadaljevali bodo s postopnim in nadzorovanim sproščanjem ukrepov. Načrt zaenkrat velja le za božične praznike, za novoletne pa bo veljal, če se razmere ne bodo poslabšale. Po besedah Kacina vlada pričakuje, da bodo delodajalci odločili za kolektivni dopust in organizacijo dela od doma, kjer bo to možno.

Omejitev gibanja na občino oziroma regijo ne bo veljala 

Omejitev gibanja na občino oziroma regijo za božič in na silvestrovo ne bo veljala, je dejal Kacin, a vlada pri tem poziva k odgovornemu omejenemu druženju (največ šestih oseb) ter spoštovanju vseh samozaščitnih ukrepov. Od 24. od 12. ure do 25. decembra do 20. ure ter na silvestrovo od 12. ure do 1. januarja do 20. ure za obiske ne bodo veljale omejitve gibanja med občinami in regijami. Vlada ob tem ponovno poziva, da zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu."

Druženje bo dovoljeno do šestih odraslih oseb plus otroci

24. in 25. decembra ter v primeru stabilne ali izboljšane epidemiološke situacije tudi 31.12. in 1.1. 2021 velja možnost stika z osebami največ iz dveh gospodinjstev, maksimalno šest odraslih oseb na zasebnih površinah. Otroci do 15. leta so iz tega izvzeti, je pojasnil Kacin. Ob tem še vsem, ki se bodo med prazniki družili, vlada po Kacinovih besedah svetuje, da se po obiskih samoizolirajo. 

Policijska ura ostaja

Kacin je dejal še, da v veljavi ostajata prepoved zbiranja na javnih površinah med božičnimi prazniki, tudi na silvestrovo, in policijska ura. Prav tako je prepovedana prodaja in uporaba pirotehnike ter prirejanja ognjemetov.

Bobo
Jelko Kacin
koronavirus jelko-kacin tiskovna-konferenca
Kaj zdaj berejo drugi