vestnik

Jelko Kacin: Pomurje še vedno najbolj ogrožena regija

Vestnik, 16. 11. 2020
rtv
jelko kacin
Aktualno

Današnja novinarska konferenca je bila posvečena pregledu epidemioloških razmer in pregledu ukrepov na področju gospodarstva. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, smo v Sloveniji, kot kažejo podatki, vrh epidemije dosegli in se počasi spuščamo. Epidemiološke razmere pa vseeno ostajajo resne.

»Na grafu s številom dnevno okuženih pa lahko opazimo, da smo imeli v zadnjih dneh kar nekaj okužb, tako da se je padec upočasnil in se krivulja izravnava.« Pomurje pa še vedno ostaja najbolj prizadeta regija s 1626 okuženimi na sto tisoč prebivalcev.

Vendar tokrat po daljšem času ni krajev iz Pomurja, ki so minuli dan imeli najvišjo pojavnost novo okuženih. Med najbolj ogroženimi so zdaj Kočevje, Ljubljana in Preddvor. Največ odkritih novih okužb s koronavirusom v Pomurju je bilo na območju Mestne občine Murska Sobota, so pa tudi občine, pravi Kacin, kjer ni nobenega okuženega. Taka je občina Kobilje, na primer.

Razložil je še, da se razmere počasi stabilizirajo, kar kaže tudi podatek da R znaša 0,93. To pomeni, da 10 okuženih okuži nekaj več kot 9 oseb. »Umirjanje razmer in padanje na dnevni ravni pa še vedno poteka prepočasi. Število oseb, ki potrebuje bolnišnično oskrbo, je še vedno zelo visoko, prav tako se prepočasi umirja število umrlih, zato epidemiološke razmere še vedno ostajajo zelo resne, pove vladni govorec.

murska-sobota
Marina Vrbnjak
V Murski Soboti je spet bilo največ novo okuženih s koronavirusom, v Pomurju.

Vlada se zaveda, da omejitve močno vplivajo na vsakdan, da se kakovost življenja manjša in da so stiske vse večje. Ampak dokler ne bomo imeli učinkovitega zdravila, je mnenje infektologov in stroke, da so ukrepi ob omejevanju stikov edini način za zamejevanje širjenja okužb.

Podrobneje je o ukrepih spregovorila državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

koronavirus okuženi jelko-kacin