vestnik

Jenamena fest in domoljubne prireditve v Črenšovcih

Jože Gabor, 6. 8. 2019
Jože Gabor
PredstavitevFestivala rokodelstva, domače obrti, kulture in kulinarike Jenamena fest.
Aktualno

V Črenšovcih so organizatorji danes predstavili trinajsti Festival rokodelstva, domače obrti, kulture in kulinarike Jenamena fest, ki bo v Športnem centru Črenšovci potekal od četrtka, 22. avgusta, do sobote, 24. avgusta.

Pred tem bodo od 11. avgusta še domoljubne prireditve ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pod skupnim naslovom Prekmurje v srcu. Dogajanje so na tiskovni konferenci predstavili predsednica Kulturno-turističnega društva Črenšovci Andreja Sever, županja občine Črenšovci Vera Markoja, predsednica Prekmurskega društva generala Maistra Črenšovci Mateja Zelko, dr. Karel Bedernjak in Tibor Frančič.



Dogajanje se bo začelo v nedeljo ob 16. uri v Parku spominov v Črenšovcih z domoljubnim kolesarjenjem ob branikih slovenstva po občini. V ponedeljek ob 19. uri bodo v sejni sobi občine Črenšovci predstavili zbornik Spominčice o lanski regijski osrednji slovesnosti ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki je bila v Črenšovcih. V petek, 16. avgusta, ob 19. uri bo v kulturni dvorani v Črenšovcih okrogla miza z naslovom Jožef Klekl starejši – prekmurski Čedermac. Sodelovali bodo dr. Andrej Hozjan, Franci Čuš in dr. Stanislav Zver. Osrednja občinska prireditev s kulturnim programom ob prazniku bo v soboto, 17. avgusta, ob 15.30 pred stavbo občine Črenšovci. Pred spomenikom Jožefa Klekla starejšega bo venec položil predsednik države Borut Pahor, na prireditvi pa bodo predstavili tudi spominske kovance, ki jih je Banka Slovenije izdala ob obletnici.

bfed00b58cad1d150d18d22025094ad1
Jože Gabor
PredstavitevFestivala rokodelstva, domače obrti, kulture in kulinarike Jenamena fest.


Na festivalu Jenamena bodo za najmlajše vsak dan pripravili pester program Jenamena počitnic z delavnicami, s katerimi želijo otrokom omogočiti čim več zanimivih in poučnih trenutkov z druženjem in ustvarjanjem. Organizirali bodo tudi plesna animacije, gledališki predstavi Miškinega gledališča in drugo.

29b608bc771f79a51c9e6ba478c53be8
Jože Gabor
PredstavitevFestivala rokodelstva, domače obrti, kulture in kulinarike Jenamena fest.


Vse tri dni festivala bodo organizirali rezbarsko in slikarsko kolonijo. V dveh gledaliških predstavah na prostem bodo nastopili Saša Županek ter Macho in Mejke. Na glasbenih večerih bodo nastopili Saška (Saša Matajič), Müvi (Tjaša in Dorina) in Sašo. Večerne veselice pa bodo ob glasbi skupin in glasbenikov: Alfi Nipič, Poskočni muzikanti, Dejan Vunjak in Brendijeve barabe ter Zlata žila.

6e520ca37dc39d546bb9000bfb4fe849
Jože Gabor
PredstavitevFestivala rokodelstva, domače obrti, kulture in kulinarike Jenamena fest.

V petek bodo organizirali še gibalni dan s Klubom Štrk, Jenamena nogomet z ekipami novinarjev, občinskih uprav in obrtnikov ter družabno srečanje starejših. Največ dogajanja bo zadnji dan festivala, v soboto, ko se bo začelo dopoldan z jenamena nogometnim turnirjem, ribičijo in rejli kolesarjenjem starodobnikov. Popoldan pa bodo jenamena "koula" s ponudbo prekmurskih jedi, spretnostne igre Jenamena olimpijada ter tekmovanje v rokometu in balinanju. Pripravili bodo tudi razstavo domače kulinarike. Na Jenamena senju inda, gnjes bo na stojnicah predstavitev izdelkov ljudske obrti in rokodelstva.

Jože Gabor
Predstavitev Festivala rokodelstva, domače obrti, kulture in kulinarike Jenamena fest. 
Jenamena fest črenšovci tiskovna konferenca