vestnik

Jevšek na zaslišanje v soboto, Šinkova v torek. Bo Janša že v sredo predal posle Golobu?

Rok Šavel, 27. 5. 2022
Bobo
Robert Golob je minulo sredo zaprisegel kot nov premier, prihodnjo sredo pa bi lahko že vodil novo vlado.
Aktualno

Koalicija hiti s sestavo nove vlade, do katere bo prišlo očitno še pred napovedanim 3. junijem.

Robert Golob je po izvolitvi za predsednika vlade še isti dan v državni zbor vložil lista ministrske ekipe, katerih čakajo od jutri naprej zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. Soboški župan Aleksander Jevšek, ki je kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, se bo predstavil Odboru za zadeve Evropske unije že v soboto ob 13. uri. Med poslanci, ki bodo zadolženi za njegovo zaslišanje bo tudi njegov strankarski kolega Damijan Zrim, ki bo tudi na zaslišanju kandidate za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko naslednji dan, v torek ob 9. uri, saj je ravno tako član kmetijskega odbora. Zaslišanju Šinkove bo prisostvoval tudi Jožef Horvat, saj ravno tako sedi v pristojnem odboru.

PREBERITE ŠE: Predsednik vlade Robert Golob v državni zbor že vložil kandidatno listo ministrov, na kateri sta tudi dve pomurski imeni


Nova vlada bi lahko zasedala že prvega junija


V ponedeljek, 30. junija je na sporedu tudi Kolegij predsednice državnega zbora, na katerem se bodo poslanci dogovorili o sklicu izredne seje državnega zbora, na kateri bo potekalo glasovanje o ministrski ekipi. Kot je razvidno s predloga, bi ta naj bila že 1. junija ob 13 uri. To pomeni, da bo, če bo predlog potrjen in bo prišlo do izvolitve nove vlade prihodnjo sredo, najverjetneje še isti dan Janez Janša, ki opravlja tekoče posle, predal posle Robertu Golobu, ki bo lahko takoj sklical prvo sejo nove vlade. Na prvi seji je že za pričakovati nekaj odločitev, med drugim imenovanje najožje ekipe sodelavcev - to so državni sekretarji na ministrstvih in v kabinetu predsednika vlade.

Kot smo že poročali, se mesto državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga bo vodil Matjaž Han, nasmiha Dejanu Židanu, Jevšek pa naj bi na ministrstvo pripeljal nekdanjega direktorja soboške mestne uprave Srečka Đurova in bivšega poslanca Marka Koprivca. V okviru vladne službe, ki jo bo primoran voditi do spremembe zakona o vladi, bo Jevšku na voljo zgolj eno mesto državnega sekretarja.

nova-vlada robert-golob državni-zbor aleksander-jevšek irena-šinko