vestnik

(FOTO) Jevšek odvodil zadnjo sejo: Občino bo vodil Hoblaj, ki mu bo pomagala nova podžupanja

Rok Šavel, 24. 5. 2022
Vanesa Jaušovec
Bernardka Ružič bo podžupanja, ki bo pomagala Zoranu Hoblaju pri vodenju občine do jesenskih volitev.
Aktualno

Mestni svetniki so na 26. redni seji sprejeli nekaj pomembnih odločitev, a sejo je pravzaprav najbolj zaznamovalo slovo župana Aleksandra Jevška, ki bo najverjetneje že naslednji teden postal minister.

Kljub temu, da je šlo najverjetneje za zadnjo sejo, ki jo je vodil župan Aleksander Jevšek, saj bo, če ne bo težav, že naslednji teden postal minister za kohezijo in regionalni razvoj oziroma vsaj začasno minister brez listnice, ki bo vodil vladno službo pristojno za navedeni področji, pa so mestni svetniki imeli na mizi precej pomembnih zadev. Seja tako ni minila povsem brez težkih besed in polemičnih razprav. Med drugim so po dveh letih obravnavali revizijo poslovanja soboškega zdravstvenega doma, povišanje cene pomoči storitve na domu in povišanje cene zbiranja komunalnih odpadkov. Ravno tako je Jevšek po razpravi umaknil točko o zadolžitvi občine za potrebe energetske prenove Osnovnih šol III, IV in Bakovci. Do manjšega polemiziranja je prišlo tudi pri soglasju za izplačilo delovne uspešnosti direktorici ZKTŠ Murska Sobota Brigiti Perhavec.

seja-moms
Vanesa Jaušovec
Seja MOMS

Več o poteku seje v prihodnjem Vestniku.


Župan mestnim svetnikom pojasnil svojo odločitev


Jevšek je pri zadnji, "njegovi", točki napovedal, da ga v soboto ob 14. uri že čaka zaslišanje v Ljubljani pred pristojnim parlamentarnim odborom glede njegove kandidature za ministra. Državni zbor bo sicer v naslednjem tednu najverjetneje že glasoval o predlagani vladni ekipi, glasuje pa se v paketu o vseh predlaganih imenih.


Odhajajoči župan je napovedal, da ga bo do jesenskih volitev nadomeščal podžupan Zoran Hoblaj, ki bo dobil vsa pooblastila, da bo lahko delo občine potekalo nemoteno naprej. Ob tem je potrdil, da bo Hoblajevo hkratno opravljanje funkcije direktorja Doma Rakičan združljivo z novo funkcijo v mestni občini. Za v pomoč mu bo nova podžupanja - svetnica Bernardka Ružič, sicer upokojena učiteljica, ki je dolga leta vodila podružnično šolo v Krogu.

seja-moms
Vanesa Jaušovec
Seja MOMS

"Zakaj ona? Ker pokriva področje šolstva, zdravstva, kulture in športa in si bosta tako s Hoblajem razdelila naloge," je pojasnil Jevšek in se zahvalil mestni upravi ter napovedal novo sejo mestnega sveta v juniju, kjer se bo v vlogi ministra pridružil pod točko razno. Soboški župan je obrazložil tudi, zakaj se je odločil, da zapusti mestno občino in se loti novega izziva. Kot je dejal, je imel le tri možnosti, in sicer, da jeseni uživa v pokoju, kar ni prišlo v poštev, saj se še čuti koristnega, ali da znova kandidira za župana in potem štiri leta "hodi v Ljubljano in prepričuje uradnike, kako je ta regija potrebna drugačnega razvoja". Odločil se je za tretjo možnost, in sicer da odide za ministra ter je tako koristen celotni Sloveniji, a s posebnim posluhom za Pomurje.

MOMS seja-moms aleksander-jevšek podžupanja