vestnik

Jevšek predlagal Janši ustanovitev ministrstva v Mariboru

Vestnik, 5. 3. 2020
Jure Zauneker
Aleksander Jevšek
Aktualno

Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je v imenu Skupnosti občin Slovenije, ki ji predseduje, predsedniku vlade Janezu Janši poslal pobudo za ustanovitev ministrstva za lokalno samoupravo in regionalno politiko s sedežem v Mariboru.

»V Skupnosti občin Slovenije ugotavljamo, da je lokalna samouprava na državni ravni začela izgubljati svoj pomen takoj, ko je bila ukinjena služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Ob tem je postopno tudi pričela plahneti politika vodenja enakomernega regionalnega razvoja, kar je ključnega pomena za decentraliziran in enakopraven razvoj Slovenije in za krepitev pozitivnih razvojnih potencialov v različnih delih Slovenije. Prav zaradi negativnih učinkov na položaj in razvoj občin ter negativnih trendov v skladnem regionalnem razvoju države, je Skupnost občin Slovenije vsako novo nastajajočo vlado po letu 2012 pozivala, da v organiziranost vlade na novo oziroma ponovno umesti pristojno ministrstvo za lokalno samoupravo ter z imenovanjem ministra ali ministrice da ustrezno in potrebno težo občinam,« so zapisali v pobudi.

Kot je znano, v novi vladni koalicijo v štajerski prestolnici že načrtujejo vzpostavitev demografskega sklada in vladnega urada za demografijo.

aleksander-jevšek janez-janša