vestnik

Jevšek prepričan, da bo Expano dal rezultate

Vestnik, 13. 10. 2018
Aktualno

Pred novembrskimi lokalnimi volitvami in iztekom aktualnega mandata je MMC RTV opravil intervju z županom Mestne občine Murska Sobota Aleksandrom Jevškom.

Jevšek je o splošnem vtisu mesta dejal, da je Murska Sobota po njegovem mnenju bolj optimistična, kot je bila. "Sobota je bila včasih sinonim za socialno podpovprečno občino, zdaj pa je sinonim za razvoj. In tudi sinonim za optimizem, ker se je brezposelnost občutno zmanjšala," je povedal v intervjuju in dodal, da je brezposelnost sedaj okrog 14-odstotna. O lokalni politiki je zatrdil, da so prepir zamenjali za sodelovanje: "V mestnem svetu sodelujemo, so pa seje demokratične in pogosto ali pa kar na vsakem mestnem svetu se dogaha tudi to, da so izpostavljena različna mnenja. Jaz temu ne nasprotujem, dokler je to v nekih razumnih mejah." Dodal je, da so v štirih letih sprejeli vse akte, ki so jih dali na dnevni red, in da je to tudi ključnega pomena.

Z novinarko sta spregovorila tudi o negativnem selitvenem prirastu. Jevšek meni, da je to povezano z nekoč slabim socialnim položajem v tem prostoru in drugačnimi migracijskimi trendi. "Nisem nasprotnik tega, da mladi odhajajo, da gredo v svet, da si nabirajo znanja, ker so možnosti pridobivanja izkušenj in zaposlitve v tujini zanje zanimive.Ampak potem so zelo toplo zaželeni spet doma, da se s tem znanjem in izkušnjami vrnejo. In ni jih malo, ki se vrnejo," je med drugim v intervjuju dejal soboški župan.

V pogovoru so se dotaknili tudi Expana, češ, da Jevšku mnogi očitajo velik in precej drag projekt. Sam je povedal, da so glede samovzdržnosti projekta naročili pregled ekonomske situacije, in da je problem Prekmurcev v tem, da si sprememb želijo in jih zahtevajo, ne bi jih pa naredili. "Pri Expanu smo rekli: da gremo v to, to je zgodba, ki štrli iz povprečja. Danes vlečejo samo tiste zgodbe, ki štrlijo iz povprečja," je Jevšek povedal za MMC. Dodal je, da je prepričan, da bo projekt dal rezultate.

Intervjuvanka ga je povprašala še o projektu ogrevanja z geotermalno energijo, ki je padel v vodo. Župan Jevšek se je ob tem vprašanju dotaknil tudi prispevka o dražjem ogrevanju v Lendavi, ki ga je v četrtek objavil naš časopis in dodal: "To pomeni, da smo ravnali prav, da se nismo odločili za to investicijo. Geotermije nismo pozabili, vanjo je bilo vloženo okoli tri milijone evrov, imamo tri vrtine, ki jih čuvamo za boljše čase. Voda, topla voda, je še vedno na našem področju, nikamor ne bo odtekla. Vendar, kar se tiče samega ogrevanja, je to okoli pet, šest milijonov težek vložek, razkopali bi celotno mesto in priklopili nekaj blokov, nekaj porabnikov, ki bi se ogrevali z geotermijo".
aleksander jevšek intervju MMC RTV