vestnik

Jožef je Ano že četrtič peljal pred oltar

J. Ž., 12. 2. 2020
Jože Žerdin
Jožef je Ano že četrtič peljal pred oltar, prvič je bilo leta 1955.
Aktualno

Jožef in Ana Matjašec iz Gomilice praznujeta diamantno poroko.

Takrat se je pisalo leto 1955 in Jožef Matjašec ter Ana, ki se je takrat še pisala Zver, sta kot mladoporočenca vstopila v zakonsko zvezo. Danes sta pradedek in prababica, ki sta poročena že 65 let in praznujeta diamantno poroko.

Zakonca Matjašec, ki sta doma iz Gomilice v občini Turnišče, sta se tako udeležila maše v domači župnijski cerkvi Marije vnebovzete v Turnišču, kjer je Jožef Ano že četrtič popeljal pred Marijin oltar in sta si spet obljubila zakonsko zvestobo.

Zahvalno mašo ob diamantni poroki je daroval kaplan župnije Turnišče pater Andrej Mohorčič ob somaševanju duhovnega pomočnika patra Franca Meška. Kaplan jima je v spomin podaril poročno listino, ko sta bila mladoporočenca.

gomilica, turnišče, diamantna-poroka, jožef-in-ana-matjašec
Jože Žerdin
Jožef je Ano že četrtič peljal pred oltar, prvič je bilo leta 1955.

Jožef, rojen leta 1929, je bil delavec in kmetovalec. Nekaj časa je bil na sezonskem delu v Avstriji v gradbenem podjetju. Ko se je vrnil, se je zaposlil v Občini Turnišče, kjer je opravljal kurirska in druga dela. Spominja se časov, kako je kot kurir s usnjenim bobom bobnal ter vaščanom Turnišča in Gomilice prinašal novice, dogodke in obvestila. Je član čevljarskega društva Gomilica in član Društva upokojencev Turnišče. Žena Ana, leta 1934 dekliško rojena Zver, je bila celo življenje doma na kmetiji, opravljala je vsa dela na polju in v hlevu pri živini. Skrbela je za gospodinjska dela in se posvetila vzgoji otrok. Za preživetje družine je doma v topli kuhinji pletla cekarje iz koruznega ličja. Njeno največje veselje je petje, predvsem cerkvenih pesmi. Kar 60 let je pela v mešanem cerkvenem pevskem zboru župnije Turnišče. Je članica društva Prenova duha v župniji in deluje v skupini Bratovščina živega rožnega venca v vasi Gomilica.

V zakonu sta Jožef in Ana povila sina in pet hčera. V 65 letih njunega zakona se je Matjašečev rod povečal za 17 vnukov in 17 pravnikov, ki ju veliko krat obiščejo. Jožef in Ana sta povedala, da - če jima bo le zdravje dopuščalo - bi rada dočakala tudi železno poroko.

diamantna-poroka jožef-in-ana-matjašec gomilica turnišče