vestnik

Pomurski sejem praznuje 60. jubilej, zaznamovali ga bodo s številnimi dogodki

Vestnik.si, 25. 1. 2022
Jure Zauneker
Agra
Aktualno

Pomurski sejem letos praznuje 60. obletnico Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra in s tem tudi svoj 60. jubilej, ki ga bodo zaznamovali s šestimi sejmi, desetimi strokovnimi ocenjevanji kakovosti, s posebno publikacijo ter različnimi razstavami in dogodki, ki bodo obogatili sejemsko dogajanje v Gornji Radgoni. Ob 60. obletnici sejemske dejavnosti v mestu sejmov in penine bo Pomurski v sodelovanju z Javnim zavodom Knjižnico Gornja Radgona pripravil posebno razstavo.

Pomurski sejem je lani uspel organizirati le sejma Agra in Sobra. Na obeh se je skupno predstavilo 1215 razstavljavcev iz devetindvajsetih držav, oba sejma pa je obiskalo več kot 60 tisoč obiskovalcev. Uspešno so izvedli tudi mednarodna ocenjevanja kakovosti pod okriljem sejma Agra. Na ocenjevanjih je sodelovalo 322 proizvajalcev iz osmih držav in s 1409 izdelki. Tako so izvedli 42. mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, 35. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov, 25. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, 47. odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona, 2. mednarodno ocenjevanje medenih pijač in 19. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo. 

84dce289e1b834fac28cda30a4dfd1ff
Vida Toš
Pomurski sejem Gornja Radgona.

Na obeh sejmih in strokovnih ocenjevanjih so izvedli tudi projekt 24. Vinska kraljica Slovenija, zaradi epidemioloških razmer pa je bil mandat za eno leto podaljšan Ani Pavlin. Prav tako je Pomurski sejem maja v sodelovanju z Avstrijo organiziral 27. mednarodno slikarsko kolonijo Vinogradi obeh bregov Mure, velik poudarek v zadnjih dveh letih pa so namenili tudi digitalizaciji in spletni predstavitvi. Tako od sejma Agra 2021 ponujajo razstavljavcem priložnost, da se brezplačno predstavijo na globalni spletni platformi expomarketplace.eu. 

gornja-radgona, 59
Jure Zauneker
Vinska kraljica

Kakšen pa je sejemski koledar za letos? 

- med 8. in 10. aprilom bo potekal 12. mednarodni sejem lovstva in ribištva Lov Ribolov

- med 8. in 10. aprilom bo potekal 6. mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi Naturo, pod okriljem katerega bo organizirana tudi mednarodna razstava starodobnikov Avto-moto klasika

- med 21. in 23. aprilom bo potekal 31. mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti Megra

- med 21. in 23. aprilom bo potekal 5. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green

- med 20. in 25. avgustom bo potekal 60. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra

- med 20. in 25. avgustom bo potekal 23. mednarodni sejem embalaž, tehnike pakiranja in logistike Inpak

Poleg tega bodo tudi letos izvedena strokovna ocenjevanja kakovosti, 25. leto zapored pa bodo izbrali vinsko kraljico Slovenije. 

gornja-radgona, 59
Jure Zauneker
Agra

pomurski-sejem jubilej gornja-radgona
Kaj zdaj berejo drugi