vestnik

Jugozahodna uteha Davorina Manceja v Lendavi

Jože Gabor, 3. 4. 2022
Jože Gabor
Razstava Davorina Manceja
Aktualno

Fotografije so nastale na dveh popotovanjih po nacionalnih parkih Združenih držav Amerike leta 2017 in 2019

V Muzeju meščanstva v Lendavi je Foto-video klub Lendava pripravil razstavo fotografij Davorina Manceja iz Čakovca z naslovom Jugozahodna uteha. 
Predsednik Foto-video kluba Lendava Ladislav Sobočan je povedal, da je Davorin Mance strasten krajinski fotograf, zaljubljen v naravo. Fotografije so nastale na dveh popotovanjih po nacionalnih parkih Združenih držav Amerike leta 2017 in 2019. Avtor je v 35 dneh obiskal sedemnajst nacionalnih parkov v Kaliforniji, Nevadi, Utahu in Arizoni.

davorin-mance, lendava, razstava
Jože Gabor
Razstava Davorina Manceja

Davorin Mance je aktiven član in sedanji predsednik Fotokluba Čakovec, s katerim lendavski Foto-video klub že vrsto let sodeluje. Skupaj z Fotoklubom Čakovec in sorodnim fotografskim klubom iz madžarske Velike Kaniže so organizirali tudi skupna fotografska izobraževanja in razstave. Vodi fotografske delavnice, na katerih prenaša svoje znanje in strast do fotografije na udeležence. Je pa tudi bil urednik fotografije in član uredniškega odbora pri izdaji šestih knjig Fotokluba Čakovec. 

davorin-mance, lendava, razstava
Jože Gabor
Razstava Davorina Manceja

Besedilo umetnostne zgodovinarke Maše Hrustek Sobočan o fotografu in razstavi je ob odprtju prebrala članica Foto-video kluba Lendava Biserka Sijarič. Ob pogledu na njegove fotografije gledalec začuti spokojen mir v duši: »Davorin Mance je fotografski poet. Kot fotografa ga dokumentarna fotografija ne zanima. Njegov fotografski namen je ujeti čarobnost trenutka, duhovnost narave in tisti poseben, a zelo kratek trenutek, ko posebna svetloba ustvari brezčasen prizor.« Te fotografije preprosto vibrirajo z metasporočilom. Toda ali je moral avtor na drugi konec sveta, na zahodno obalo Amerike, da bi nam predstavil slikovito alegorijo neskončnosti sveta? »Na nek način je odgovor pritrdilen. Potreben je fizični odhod, še več, čezmorski odmik od znanega, vsakdanjega, normalnega načina življenja. Potrebne so neskončne puščave, stoletja stari gozdovi, veličastno velika in ogromna gorovja, da človek izkusi in prenese takšno znanje.«  V tej velikosti in neskončnosti nisi majhen. V nobenem trenutku te nihilistična človeška nemoč, niti strah, ne odvrnejo. V taki naravi in pod takim nebom čutiš mir, varnost, pripadnost.
razstava davorin-mance lendava