vestnik

Jurša pričakuje, da bo DeSUS prevzel nekdo, ki ima v stranki staž. Danes odstopila podpredsednica Manfreda, sledila naj bi še Kolmaničeva in Balažek

Vestnik, STA, 6. 10. 2020
Sašo Švigelj
Franc Jurša
Aktualno

Po tem ko je Aleksandra Pivec odstopila z mesta ministrice za kmetijstvo in izstopila iz DeSUS, vodja strankinih poslancev Franc Jurša ocenjuje, da stranko do kongresa čakajo "napeti časi". Odstop z mesta ministrice je, tako Jurša, pričakovan, a pozen. Meni, da bi morala odstopiti že prej.

Izstopu iz stranke pa bodo verjeli šele, ko bodo videli izstopno izjavo, je dodal. "Glede na to, da Pivčeva zelo rada spreminja odstopne izjave, tudi v tem primeru ne moremo verjeti, da je to dejansko naredila," je pojasnil po koncu seje. Zaslišanje novega kmetijskega ministra v DZ je, tako Jurša, pričakovati že konec tega tedna oziroma v začetku naslednjega. V DeSUS so že povedali, da za novega kmetijskega ministra predlagajo dosedanjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška. Odgovarjati na vprašanje, kdo bo prevzel vodenje stranke, je prezgodaj, je povedal Jurša. Kot je pojasnil, nima niti podatkov o tem, kdo bo na prihajajočem kongresu kandidiral za predsednika stranke, niti o tem, ali je že kdo podal izjavo o kandidaturi.

Glede že napovedane kandidature Pivčeve za predsednico DeSUS pa je Jurša odgovoril, da lahko iz stranke izstopiš in se ponovno včlaniš ter lahko ponovno kandidira. Sicer pričakujejo, da bo vodenje stranke prevzel nekdo, ki ima v stranki "določen staž in ki je pripravljen narediti vse, da bi stranka prestopila parlamentarni prag". Bo pa oseba, ki bo prevzela vodenje stranke, morala postati tudi članica vlade. "Predsednik vlade na tem vztraja in mislim, da v tem primeru ne bo drugače," je še dodal Jurša.

Odstop podpredsednice

anita manfreda
STA
Anita Manfreda.

Danes pa je s funkcije podpredsednice stranke odstopila tudi Anita Manfreda, ki je prav tako zapustila stranko. Napovedujejo se tudi odstopi preostalih dveh podpredsednikov, v prihodnjih dneh pa naj bi več občinskih odborov razpravljalo o morebitnem izstopu iz DeSUS. Manfreda, ki je v DeSUS vstopila ob državnozborskih volitvah leta 2014, je v svoji odstopni izjavi zapisala, da so bili v njenem delovanju tudi v stranki DeSUS vedno glavna vodila delati dobro za ljudi, prisluhniti njihovim potrebam, vzpostavljati dobre temelje za sodelovanje in iskati rešitve za napredne spremembe. "Danes se v stranki DeSUS, upoštevajoč nedavne dogodke in nestrinjanja, ne vidim več. Zanosu in želji stranke narediti nekaj dobrega za ljudi so krila prestrigli drugi interesi, kar je popolnoma v nasprotju z mojimi načeli," je pojasnila. Kot je dodala, so "nizkotni prijemi omalovaževanja dela" Pivčeve pokazali, da smo še daleč od družbe, ki spoštuje in ceni rezultate." Po njenem mnenju se bo to gotovo poznalo na izrazito zmanjšanem zaupanju mladega usposobljenega kadra v potenciale DeSUS. Po navedbah Janeza Ujčiča, ki je bil v času predsedovanja Pivčeve uradni govorec DeSUS, sta iste poteze napovedala ostala dva podpredsednika Jelka Kolmanič in Anton Balažek. Kolmaničeva je dejala, da te informacije še ne želi komentirati, saj da je še preuranjeno.