vestnik

Jurša v kongresnem boju za nadaljnje vodenje stranke podprl Erjavca

STA, 9. 1. 2020
Nataša Juhnov
Franc Jurša je podprl Karla Erjavca.
Aktualno

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je danes pojasnil, da bo na kongresu, ki bo 18. januarja v Ljubljani, podprl kandidaturo dolgoletnega predsednika DeSUS Karla Erjavca. Z njim se za prevzem vodenja stranke bori tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Erjavec stranko vodi že 15 let in Jurša še vedno ocenjuje, da ga je težko premagati.

Jurša je v izjavi po današnjem koalicijskem srečanju pojasnil, da je temeljito prebral program Karla Erjavca in Aleksandre Pivec, Erjavec pa mu je predstavil tudi pogled na nadaljnje vodenje stranke ter ga seznanil s kadri, s katerimi želi sodelovati. "Glede na to, da sodelujeva od leta 2006, da pri tem nisva imela večjih težav in da sva bila dobra sodelavca, sem se odločil, da ga bom podprl na kongresu," je pojasnil Jurša.



Na vprašanje, kakšne posledice ima lahko zmaga enega ali drugega kandidata tudi na delovanje poslanske skupine, je odgovoril, da nič kaj velike. A če zmaga Pivčeva, bo po Jurševem mnenju morala več pozornosti nameniti tudi poslanski skupini, česar doslej ni počela. Prav tako ni bila aktivna v stranki in se v letu in pol ministrovanja ni ukvarjala s sestanki stranke, je opozoril Jurša, ki v tem vidi tudi njeno slabost. Pričakuje, da se bo Pivčeva v primeru zmage na kongresu več posvetila stranki in poslanski skupini.

Erjavec ima tako vse širšo podporo v poslanski skupini. Nazadnje je prvak DeSUS pojasnil, da ga podpira tudi poslanec DeSUS Robert Polnar, ki pa sicer v DZ večkrat ravna drugače kot drugi poslanci te stranke. Zato ga čaka tudi pogovor s poslansko skupino, kar bodo storili predvidoma prihodnji teden, je danes pojasnil Jurša. Napetost pred kongresom DeSUS se sicer v zadnjih tednih stopnjuje. Erjavec pričakuje, da bo dobil zaupanje, a tako kot njegova protikandidatka odločitev o nadaljnjem vodenju DeSUS prepušča članom kongresa. Medtem pa je odprto vprašanje političnih posledic v primeru zmage enega ali drugega.

franc-jurša, poslanec
Nataša Juhnov
Franc Jurša je podprl Karla Erjavca.


Kot je pred nekaj dnevi dejal Erjavec, bodo šele po kongresu lahko odgovorili na vprašanje, kako lahko rezultat vpliva na stabilnost vladne koalicije. Prav tako ni želel razkriti, ali bi v primeru njegove zmage Pivčeva lahko nadaljevala delo ministrice za kmetijstvo, ki se sicer v času strankarske kampanje otepa tudi očitkov, povezanih z nepravilnostmi pri projektu SRIPT. Očitke je večkrat zavrnila in tudi danes ponovila, da ni med ovadenimi oz. proti njej ne potekajo kazenski postopki.

Medtem pa Pivčeva ne vidi razloga za to, da tako ona kot Erjavec ne glede na rezultat ne bi nadaljevala svojega ministrskega dela. Pred nekaj dnevi je ponovila, da se v osebne dvoboje pred kongresom ne misli spuščati, delegate želi prepričati s programom in svojo vizijo stranke. Poleg Erjavca in Pivčeve se bo na kongresu za vodenje DeSUS potegoval še Borut Stražišar.

Intervju s Francem Juršo si lahko preberete TU

desus kongres