vestnik

Množičnih dogodkov še nekaj časa ne bo, na mizi že drugi paket pomoči

Vestnik.si, 20. 4. 2020
Daniel Novaković / STA
Vladni govorec Jelko Kacin.
Aktualno

Ob 11. uri je potekala novinarska konferenca na daljavo, na kateri sta spregovorila vladni govorec Jelko Kacin in član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje dr. Miroslav Petrovec.

Kacin je uvodoma povedal, da smo na dobri poti pri zajezitvi širjenja koronavirusa v Sloveniji. Danes so se zato sprostili številni ukrepi, med njimi so se odprle tehnične trgovine in trgovine z gradbenim materialom in druge storitve. "Epidemiologi pa so poudarili, da množičnih javnih dogodkov še nekaj časa ne bo," pa je dodal Kacin.

Ravno danes je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani začel izvajati raziskavo pod vodstvom dr. Miroslava Petrovca. Na testiranje so povabili 3000 ljudi. "Naredili bomo študijo, razporejeno po vseh geografskih regijah in starostnih skupinah z namenom,da zagotovimo verodostojne podatke za nadaljnje ukrepe inštitucij ter ugotovimo, koliko okuženih je v populaciji." Vsi, ki se bodo vabilu odzvali, bodo dobili izvid, ali so trenutno okuženi oziroma ali so to okužbo že preboleli. Vsak pa se bo po besedah Petrovca lahko odločil, ali bo po šestih mesecih spet ponovil testiranje. "Testiranje poteka povsem na prostovoljni bazi, sodelujoči pa si lahko premislijo kadar koli tekom študije." Poudaril je, da v raziskavi lahko sodelujejo samo tisti, ki so prejeli osebno vabilo. Na naslov inštituta je sicer prispelo več kot sto sporočil ljudi, ki so želeli sodelovati prostovoljno. Prve ekipe bodo na teren odšle danes, študija pa bo končana predvidoma do konca tega tedna. "To bodo prvi jasno potrjeni podatki, ki bodo vsem omogočili boljše in lepše življenje."

Test določanja protiteles, ki bo uporabljen, je trenutno še v raziskavi po celem svetu. Kot je poudaril Petrovec, so ga preizkusili najboljši strokovnjaki v Nemčiji, tako da bo lažnih rezultatov izjemno malo, če sploh kaj. Omenjeni test so sicer že preizkusili tudi na slovenskih bolnikih, Petrovec pa poudarja, da je izjemno zanesljiv. 

"Testiranje bo potekalo tako, da se bo oseba javila v klicnem centru. Nato se bo dogovorilo, kje in kdaj bo ta odvzem realiziran. Vsak dan zjutraj bo šlo na pot 10 ustrezno opremljenih vozil. Vsaka ekipa bo štela dva člana, vsi pa bodo predhodno testirani. Rezultate testov bo oseba dobila v roku enega tedna do desetih dni."

Test sicer pokaže samo, če smo bili v stiku z virusom, ne pove pa, kako imun je človek, torej ali bo ponovno zbolel, ko se bo srečal z virusom. Slovenija bo prva država, ki bo izvedla tako raziskavo, končno poročilo pa bo javno predstavljeno. 

Ob koncu konference je Kacin povedal še, da bo vlada jutri obravnavala drugi paket pomoči, na račun ministrstva za finance pa je bilo nakazanih že 427.652,23 evrov pomoči s strani državljanov.

koronavirus raziskava