vestnik

Kacin: Največje poslabšanje beležimo v pomurski regiji

A.N.R.R., 9. 11. 2020
Screenshot STA
Jelko Kacin
Aktualno

Medtem ko se epidemiološke razmere v Sloveniji izboljšujejo, smo največje poslabšanje zabeležili prav v pomurski regiji, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 danes povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Samo včeraj so v Beltincih odkrili 30 na novo okuženih, v Murski Soboti 12 in v Lendavi 10. Polnijo se tudi postelje v Splošni bolnišnici Murska Sobota, zato se bo danes začelo razseljevanje bolnikov iz soboške bolnišnice v druge bolnišnice po Sloveniji.

graf pomurje
Graf z novinarske konference
Število okuženih v Pomurju na 100 000 prebivalcev.

Sicer pa se v Sloveniji epidemiološka slika izboljšuje. Še vedno je najbolj resno na Gorenjskem. Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih manj testov kot minule dni, pozitivnih je bilo 22,49 odstotka le-teh. Podatki kažejo, tako Kacin, da se razmere vztrajno, čeprav počasi, izboljšujejo in umirjajo, a ne smemo biti preveč pogumni in pozabiti na vse ukrepe. Izboljšanje pa ne velja za naše sosede, saj so že vse na rdečem seznamu. Tudi razmere drugod po Evropi niso najbolj ugodne in tudi tu ni več države, ki bi jo lahko uvrstili na zeleni seznam, je povedal in svetoval, naj so državljani še naprej zelo previdni.

splošna-bolnišnica-murska-sobota
Nataša Juhnov
Postelje, namenjene Covid-19 bolnikom, v Splošni bolnišnici Murska Sobota so polne.

Na novinarsko vprašanje, kakšne načrte ima vlada in ali načrtuje sprostitev kakšnih ukrepov, Kacin odgovarja: "To bo odvisno od zdravstvene in epidemiološke stroke, ki bo v drugi polovici tedna presodila, ali so se razmere dovolj popravile, da lahko računamo na sprostitve." V bolnišnicah se še vedno pričakuje prihod večjega števila bolnikov in od tega bo odvisno, kako bo s sproščanjem ukrepov. Za zdaj Vlada nima nobenih nastavkov, ki bi nam omogočale sprostitve, je še dejal.

jelko-kacin epidemija koronavirus