vestnik

Kacin napovedal zaprtje gostiln, a ne povsod. Kako bo s šolami?

Vestnik, 14. 10. 2020
Jure Zauneker
Gostinski lokali naj bi se zapirali, toda ne povsod.
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin je sinoči v Odmevih na Televiziji Slovenija razkril nekaj podrobnosti ukrepov, ki jih bo vlada danes na seji sprejemala.

Vsak ukrep so pretresali posebej. Pojasnil je, da je najmanj sporen zagotovo tisti, da bodo frizerji in kozmetičarji naenkrat lahko imeli le eno stranko. Dodaja še, da se predvideva, da bi bil v trgovinah, bankah in drugih javnih prostorih največ en človek na 20 kvadratnih metrov. Kakšni ukrepi bodo doleteli fitnes centre še ni znano, jih je pa nedvomno za pričakovati. Kacin je še povedal, da se predvideva zaprtje gostinskih lokalov, a da ne nujno povsod. Za različna področja bi namreč lahko veljali različni ukrepi. Tako bi bilo možno na območjih z manj okužbami, uvesti milejše ukrepe. 

Zaprle se bodo nenujne zdravstvene in zobozdravstvene storitve, zdravstveni minister Gantar pa je že napovedal, da se morajo vse dejavnosti z oznakama nujno in zelo hitro izvajati kadar koli. 

Kako bo potekal pouk?

Veljaven režim se ne more nadaljevati, meni Kacin in dodaja, da bo treba poskrbeti za varnost učiteljev in učencev. Razmere so po njegovih besedah preresne za akademsko razpravo. Slovenija pa si prizadeva ohraniti najmanj smrtnih žrtev glede na število okuženih. 

Pride lahko tudi do razglasitve epidemije, Kacin pa poudarja, da je to odvisno od hitrosti širjenja virusa. Vlada si želi, da ukrepi primejo, da bi se širjenje okužb upočasnilo in da zdravstveni sistem zdrži. 

koronavirus slovenija ukrepi