vestnik

Kacin: Ne odlašajte z odločitvijo glede cepljenja

Vestnik, 5. 5. 2021
STA
Jelko Kacin
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper Covid-19.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma spomnila, da se bo vlada danes seznanila z razmerami in sprejela odločitve o ukrepih v prihodnjem tednu. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 452,2, v pomurski regiji 375. 

Jelko Kacin je državljane pozval, naj ne odlašajo z odločitvijo, ali bi se cepili ali ne. Slovenija dobiva vedno večje dobave, na podlagi dosedanjih dobav, izkušenj in napovedanih dobav pa lahko oceni, da je trenutno najbolj stabilen dobavitelj Pfizer Biontech. Kacin napoveduje, da se bo povečan tempo dobav nadaljeval tudi junija. 

Ta mesec se pričakuje 30 tisoč odmerkov Pfizerja, več kot polovica te kvote bo namenjana cepljenju s prvim odmerkom, preostanek pa za drugi odmerek. Povečevanje dobav je po Kacinovih besedah posledica povečevanja proizvodnih zmogljivosti. 

Glede AstraZenece je dejal, da ta ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti glede dobav, so pa izkušnje s cepivom dobre in prinaša tudi najdaljšo zaščito po prejetem prvem odmerku. Za več kot dva tedna vnaprej ni potrjenih količin Astrazenece, zato z razpoložljivimi skrbno gospodarijo, poudarja. "Dobave je močno povečala tudi Moderna, ki ta mesec prvič dobavlja cepiva vsak teden," še pravi. Računajo pa tudi na cepivo Johnson&Johnson, pri katerem zadošča en odmerek. S tem cepivom so bili minuli teden cepljeni nekateri olimpijci. 

Pfizerjevo cepivo spada med dražje ponudnike po ceni na odmerek
STA
Fotografija je simbolična.

Kacin je ocenil, da je bilo do danes potrjenih 450 tisoč odmerkov štirih vrst cepiv, novih cepiv pa v mesecu ali dveh ni pričakovati.

V starostni skupini od 50 do 54 je bilo s prvim odmerkom cepljenih 16,3 odstotkov oseb, v skupini od 55 do 59 pa 23,3 odstotkov. "Ta skupina je še slabo precepljena, zato se cepilni centri ta teden fokusirajo na to skupino," tako govorec. 

Kacin še pravi, da so nadaljnji koraki glede cepljenja odvisni od tega, kdaj se bo v praksi dokazala programska podpora za cepljenje. Hitijo pa, da bi lažje in hitreje cepili ter poiskali tiste, ki so cepljenja najbolj potrebni. Dodal je še, da so manjši cepilni centri uspešni, ker so bolj proaktivni in tudi sami kličejo ter vabijo na cepljenje. 

Tretji odmerek? 

Odgovoril je na vprašanje, ali bo jeseni sledilo še cepljenje s tretjim odmerkom. Meni, da bo pri tistih, ki so že cepljeni, treba po poteku zaščite organizirati ponovno cepljenje, zato se na to aktivno pripravljajo. Imajo cepiva za 3. in 4. kvartal. Prav tako se pripravljajo pogodbe za naslednje leto.  Uporabili bodo izkušnje iz preteklega leta, saj se je cepljenje začelo decembra. "Tudi za prihodnje leto moramo biti pripravljeni, da bi že decembra imeli na voljo drugo cepivo, ki lahko doda dodatno vrednost za seve." Kot je pojasnil, pa se Evropa tudi trudi, da bi se spustila starostna meja tudi pod 18 let. 

Jutri bo na novinarski konferenci minister za zdravje Janez Poklukar spregovoril o novi skupni platformi za cepljenje. Je pa Kacin povedal, da če ste že prijavili na cepljenje, se vam ne bo treba vnovič. 

jelko-kacin cepljenje novinarska-konferenca
Kaj zdaj berejo drugi