vestnik

Jelko Kacin: "Ne smemo se prehitro veseliti"

Vestnik.si, 2. 11. 2020
Bobo
Realno stanje glede okuženosti bomo lahko ocenili šele v sredo, meni vladni govorec Jelko Kacin.
Aktualno

Na dopoldanski novinarski konferenci sta aktualno stanje v zvezi z epidemijo predstavila vladni govorec Jelko Kacin in epidemiologinja Irena Grmek Košnik.

Številke zadnjih dni kažejo, da so bili ukrepi, ki jih je sprejela vlada, pravočasni, vendar pazljivost in preventivno ravnanje ne smeta biti spregledana tudi v prihodnje. Po podatkih iz sosednjih držav in preostale Evrope so razmere iz dneva v dan slabše in da velika večina držav prihaja za nami, tako s porastom okužb kot z ukrepi, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Državljane je pozval, naj se, če je le mogoče, odpovejo potovanjem v tujino, saj to predstavlja tveganje za okužbo in možnost vnosa virusa v državo.»Delež pozitivnih testov nam je v zadnjih dneh uspelo nekoliko zmanjšati, to pa še zdaleč ne pomeni, da je epidemije konec. Huje bolnih v bolnišnicah je vse več, povečuje se tudi število ljudi, ki so zaradi covida-19 umrli. Pričakovati je, da se bo število bolnih in zelo bolnih, ki potrebujejo bolniško oskrbo še povečalo.«

e0b9ef43f4e8ef3314ddb4b749a12c86
Nataša Juhnov
V bolnišnicah pripravljajo dodatne postelje.

Kacin je še dodal, da se zadnjih podatkov ne smemo prehitro veseliti, saj je bila včeraj praznična nedelja. Izkušnje kažejo, da so podatki za nedeljo netipični. Najverjetneje bomo lahko šele v sredo bolje ocenili, ali se krivulja širjenja virusa umirja. Bolnišnice po Sloveniji vzpostavljajo dodatne namestitve za bolnike s covidom-19. Po napovedi Instituta Jožefa Stefana naj bi število hospitaliziranih doseglo vrh okoli petka. Takrat naj bi jih bilo približno 960, potem pa naj bi število začelo padati. Vrh pri številu bolnikov na intenzivnih oddelkih naj bi ob upoštevanju ukrepov dosegli okoli 14. novembra, ko naj bi jih bilo na intenzivni negi okoli 245.

Tretji val epidemije

Tretji val epidemije covida-19 je pričakovati ravno v času sezonske gripe. Ta se navadno začne konec decembra, traja v januarju in februarju, v marcu ali aprilu pa se konča, je na novinarski konferenci dejala epidemiologinja Irena Grmek Košnik s kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Po njenem mnenju bo tretji val zagoneten, ker zdravniki ne bodo vedeli, ali ima bolnik gripo ali covid-19. Glede na to je zelo pomembno cepljenje proti gripi, je pozvala.

Irena Grmek Košnik
sta
Tretji val epidemije je pričakovati konec decembra, je dejala epidemiologinja Irena Grmek Košnik.

Evropska sredstva za obvladovanje širitve covida-19

Sicer pa je Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko potrdila evropsko financiranje ukrepov za obvladovanje širitve covida-19 s poudarkom na ranljivih skupinah. Sredstva bo v celoti prispeval Evropski socialni sklad, skupna višina sredstev pa znaša šest milijonov evrov. Projekt bo izvajal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Za kohezijsko regijo Vzhodno Slovenijo bo namenjenih 3,4 milijona evrov, za Zahodno Slovenijo pa 2,4 milijona evrov, so sporočili iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. NIJZ bo s projektom okrepil epidemiološke službe. Zagotovil bo podporne kadre in okrepil njihovo usposobljenost, aktiviral mobilne ekipe ter poskrbel za prostorske in delovne zmogljivosti. Pomembna projektna dejavnost bo tudi ozaveščanje prebivalstva o načinu preprečevanja covida-19 in širjenja okužbe ter podpora posameznikom v karanteni in izolaciji.  

Ukrepi ostajajo v veljavi

Še vedno ostajajo v veljavi ukrepi o zaprtju trgovin z nenujnim blagom, omejitve zbiranja več kot šest ljudi in prepoved prehajanja med občinami.

koronavirus covid19 kacin
Kaj zdaj berejo drugi