vestnik

Zagon določenih gospodarskih panog po veliki noči?

T. L./STA, 6. 4. 2020
Thinkstock
Vlada pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog takoj po velikonočnih praznikih.
Aktualno

Vlada pripravlja ukrepe, da bi lahko omogočila zagon nekaterih gospodarskih panog takoj po velikonočnih praznikih, če se bo pozitiven trend glede naraščanja števila obolelih s koronavirusno boleznijo nadaljeval, je povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Infektologinja Mojca Matičič, ki vodi tudi klicni center za koronavirus, je uvodoma dejala, da je center na voljo vse dni v tednu in 24 ur na dan. "V centru študentje višjih letnikov medicinske fakultete ne podajajo le odgovorov na vprašanja, ampak vas tudi pomirijo in tudi na kaj opozorijo," je še dejala. Skupaj so doslej sicer prejeli že več kot 21.000 klicev, rekord pa so dosegli prejšnji teden ob sprejetju »mega zakona,« ko so v eni uri prejeli približno 150 klicev, v celotnem dnevu pa presegli število 1200. »Tukaj smo, vaši smo, samo odločite se in pokličite,« je poudarila Matičičeva. V nadaljevanju se je dotaknila simptomov bolezni, ki so se v zadnjem času razširili. "Od začetnih: suh kašelj, bolečine v prsih in zvišana temperatura, pa vendar zdaj vemo, da je za okužbo značilno tudi praskanje v grlu, kihanje, nahod, bolečine v mišicah in sklepih, pri petih odstotkih okuženih se pojavlja tudi driska," je še povedala.

Telefonska številka kontaktnega centra za informacije, povezane s koronavirusom: 080 14 04. Deluje vse dni v tednu od 8.00 do 20.00. Povprečni odzivni čas klica je manj kot 30 sekund.

Ukrepov še ne more predstaviti

Po tem je Jelko Kacin, vladni govorec, ocenil, da so državljani minuli konec tedna bili disciplinirani in so se držali doma.

jelko kacin
Daniel Novaković / STA
Vladni govorec Jelko Kacin.

V nadaljevanju se je dotaknil ponovnega zagona gospodarstva. "Delamo na tem, da bi vlada še ta teden preučevala ukrepe o zagonu nekaterih panog gospodarstva. Tiste, ki bi jih lahko sprostili po veliki noči, v primeru da ne pride do porasta bolnikov, ki potrebujejo nego v bolnišnicah. Kateri so ti ukrepi, v tem trenutku še ne morem predstaviti, vsekakor pa vas bomo obvestili pred veliko nočjo," je pojasnil in dodal, da je to najbolj odvisno od aktualnega dogajanja v tujini in pri nas. 

jelko-kacin mojca-matičič tiskovna-konferenca