vestnik

Kacin: Pomurje bo imelo jutri najverjetneje najvišjo incidenco med regijami

Vestnik, 11. 11. 2020
Jure Zauneker
Pomurje postaja čedalje bolj rdeča regija.
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je danes sodeloval tudi strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar.

Število testiranj je bilo včeraj spet precej višje kot v minulih dneh, saj je ministrstvo za zdravje konec preteklega tedna priporočilo, da se testira tudi družinske člane okuženih. Vladni govorec napoveduje, da bodo številke še dan ali dva nekoliko višje zaradi spremenjenega načina testiranja, potem pa se bodo počasi spet umirile. 

Kacin je že razkril, da je bilo včeraj v Mestni občini Murska Sobota potrjenih 31 okužb, v Beltincih pa 26. Štirinajstdnevna incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev v Pomurju je presegla 1500. Vladni govorec je napovedal, da bo naša regija že jutri najverjetneje po incidenci prehitela gorenjsko regijo.  

Daniel Grabar je dejal, da imajo v Splošni bolnišnici Murska Sobota trenutno 144 pacientov s covidom-19 in skoraj toliko necovid pacientov. V intenzivni negi je 23 okuženih s koronavirusom.  "Številka je primerljiva s polno zasedenostjo naše bolnišnice, a glede na to, koliko skrbi potrebuje vsak pacient s covidom, je jasno, kako velika je naša obremenjenost." Številke neizprosno vplivajo na oblikovanje dela v bolnišnici. "Do sedaj smo uspeli zadostiti vsem potrebam, predvsem zahvaljujoč solidarnosti in pomoči ostalih bolnišnic in vseh odgovornih, ki sprejemajo paciente," je poudaril in dodal, da je SBMS v drugem valu epidemije skupno sprejela 295 pozitivnih pacientov. Sprva so jih sprejemali iz celotne severovzhodne Slovenije in tudi iz ostalih delov države, zadnje štiri tedne pa ne uspejo sprejeti skorajda nikogar več. Grabar je pojasnil, da so iz SBMS v druge slovenske bolnišnice premestili 18 pacientov. Pri vsakem bolniku pa pretehtajo, ali je v primernem stanju za transport. 

sbms, daniel-grabar
Arhiv bolnišnice
Daniel Grabar.

V soboški bolnišnici je bilo v jesenskem času zaradi koronavirusa z delovnega mesta odsotnih 116 zaposlenih, trenutno je pozitivnih 80 sodelavcev. Še 130 pa jih je bolniško odsotnih zaradi drugih bolezenskih stanj. 

slovenija koronavirus sbms okužbe