vestnik

Kacin: Še vedno smo v razmerah epidemije

Vestnik, 30. 9. 2020
STA
Jelko Kacin
Aktualno

Na novinarski konferenci je Jelko Kacin opozoril, da je trenutna incidenca presegla 80 okužb na 100.000 prebivalcev v dveh tednih. Dodali so tudi dve novi izjemi pri prehajanju meje.

Epidemiološka slika je slabša

»Jesenski val okužb je drugačen. Testiramo več in posledično odkrijemo več okužb,« je dejal in dodal, da je pomembno, da ravnamo odgovorno in poslušamo priporočila zdravstvene stroke. Čeprav ni razglašene epidemije, smo še vedno v razmerah epidemije, je še poudaril. »Le z upoštevanjem samozaščitnih ukrepov lahko zaščitimo sebe in druge. Nošenje mask, ohranjanje razdalje, higiena rok in kašlja – vse to od nas zahteva minimalni napor, a pomembno prispeva k varovanju našega zdravja in zdravja drugih."

Novi podatki sicer kažejo slabšo epidemiološko sliko kot podatki preteklih dni. Včeraj so potrdili 203 okužbe ob 3391 opravljenih testih, kar je dvakrat toliko kot dan prej in največ doslej. Zdravniško oskrbo je potrebovalo že 86 oseb, ena oseba pa je umrla. »Poskusimo naše socialno življenje, odhode v trgovine in trgovska središča ter obiske mest, kjer se zbira večje število ljudi, čim bolj omejiti. Zaradi sebe, zaradi svojih sodelavcev, zaradi njih in vseh nas,« je še dejal.

Dodatni izjemi pri prehajanju meje

Novi izjemi od odreditve karantene pri prehodu meje sta določeni za osebo:

- ki prehaja mejo iz družinskih razlogov in se vrača čez mejo v 72 urah po prehodu meje,

- ki še ni dopolnila 14 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test.

Akcija ozaveščanja

Še naprej priporočajo preventivno delovanje tudi v delovnih organizacijah. V Pivki so začeli s terensko akcijo ozaveščanja o ključnih zaščitnih priporočilih, ki se bo nadaljevala po posameznih občinah po celi Sloveniji.
Vlada pa je na podlagi priporočil Strokovne svetovalne skupine za COVID-19 razpravljala o načrtu ukrepov za ukrepanje v povezavi z drugim valom COVID-19. Načrt je bil sprejet in bo predstavljen v naslednjih dneh.
novinarska-konferenca jelko-kacin covid
Kaj zdaj berejo drugi