vestnik

V teku še testiranje otrok v raziskavi o razširjenosti covida-19, doslej sodelovalo 1320 oseb

Vestnik, STA, 28. 4. 2020
Reuters
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Danes se bo začelo tudi testiranje otrok na novi koronavirus v okviru nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19. V prihodnjih dneh bodo testiranje otrok po njegovih besedah izvajale posebej usposobljene medicinske sestre, hkrati pa bo to zadnji del raziskave, sledilo bo obdelovanje krvnih vzorcev.

Jemanje brisov se bo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina kmalu končalo, zatem pa bo sledilo obdelovanje krvnih vzorcev. Rezultati bodo po pričakovanjih na voljo po prvomajskih praznikih.

Doslej je od 3000 povabljenih soglasje za sodelovanje v raziskavi dalo 1320 ljudi, je podatke izpred konca tedna navedel Kacin. Na vprašanje, kaj bodo storili, če v testiranje ne bo privolilo predvidenih 1500 ljudi, je odgovoril, da se bodo lahko v naslednjih dneh tisti, ki bi to želeli, še vedno prijavili za sodelovanje. Kacin ne dvomi, da bo dosežen vzorec 1500 ljudi. 

koronavirus, covid-19, maribor
Niko Časar
Koronavirus.

Natančnih informacij, koliko povabljenih je vabilo zavrnilo, predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec na petkovi novinarski konferenci ni imel, zadnja številka, s katero je razpolagal, pa je okoli 500. Med najpogostejšimi razlogi za zavrnitev je strah pred preiskavo, češ da je odvzem brisa boleč. Opomnil je, da so te navedbe že večkrat "teoretično zavrnili", poročanja medijev, ki so v zadnjih dneh spremljali več postopkov odvzema vzorcev, pa so to pokazala tudi v praksi. Kot je dejal, so vsi preiskovanci zatrdili, da je to banalen postopek, ki ne boli. Po zadnjih podatkih so odvzeli 1221 vzorcev.

Kot je še pojasnil Kacin, je nenehno zelo dejavna tudi svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi infektologinja Bojana Beović. Po njegovih besedah je aktivna je tudi čez vikende in praznike. Prav rezultati nacionalne raziskave in siceršnji epidemiološki kazalci poteka epidemije covida-19 bodo namreč podlaga za nove sprostitve ukrepov, med drugim tudi omejitve gibanja in dela v izobraževalnih ustanovah.