vestnik

Kacin: V torek v pomurski regiji največ okužb v Lendavi

Vestnik, 25. 11. 2020
Arhiv Vestnika
V Lendavi so v torek potrdili 33 okužb s koronavirusom.
Aktualno

Vladni govorec je na novinarski konferenci predstavil najnovejše epidemiološke razmere v državi

Vlada se je sinoči seznanila z aktualnimi razmerami v državi. Število okuženih in zasedenih postelj še ostaja visoko. "Vlada je odločena, da pripravi izhodno strategijo, ki bo temeljila na načrtu sproščanja, ki bo omogočal ukrepanje v obratni smeri kot ob začetku 2. vala," pravi Kacin. Dodaja, da vlada pričakuje, da bodo strokovna skupina in resorji uskladili korake v smeri odpiranja države, ko bo epidemiološka slika to dopuščala. Če bo mogoče, bo vlada pri tem upoštevala razmere v posameznih statističnih regijah, je napovedal Kacin

Po številu novih okužb v zadnjem dnevu je izstopala Savinjska regija, med pomurskimi občinami pa je izpostavil Lendavo, kjer so v torek potrdili 33 novih okužb, v Murski Soboti 20, v Ljutomeru 15, v Beltincih pa 9. 

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi predstojnik urgentnega centra UKC Maribor Gregor Prosen. Povedal je, da se v zadnjem tednu soočajo s povečanjem priliva pacientov. Potrebe po obravnavi in hospitalizaciji so predvsem v minulem vikendu dodatno poskočile. Sprejeli so 218 pacientov, 47 na oddelek intenzivne terapije. Nekaj bolnikov so morali premestiti tudi v druge bolnišnice. 

Največji prenos okužb na delovnem mestu

Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, pravi, da je v starostni skupini med 45. in 55. letom starosti ter med populacijo v domovih za starejše v zadnjem obdobju zaznati največ okužb. Najverjetnejša lokacija prenosa je v največji meri delovno mesto, je NIJZ ugotovil v raziskavi. Velik delež je tudi takih, ki ne vedo povedati, kje bi se lahko okužili. Tretja najverjetnejša lokacija pa je družina oziroma skupno gospodinjstvo.  

V domovih za starejše so včeraj potrdili 176 okužb med stanovalci in 114 med zaposlenimi. Aktivno okuženih stanovalcev je 2260, zaposlenih pa 992. Ozdravelo je 121 stanovalcev. Skupaj je v domovih umrlo 24 stanovalcev, ki so bili covid pozitivni. V drugem valu je umrlo 580 ljudi v domovih za starejše, je povedala Mateja Ribič, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dodala je, da je v domovih narejenega dosti, določeni so med drugim koordinatorji, ki v zavodu izvedejo svetovalni obisk, svetujejo pri aktiviranju rdečih con, zagotavljajo strokovno pomoč za zajezitev okužb. Država je zagotovila tudi 26 milijonov evrov za nove zaposlitve v domovih za starejše. 

slovenija koronavirus novinarska-konferenca