vestnik

Včeraj 726 novih potrjenih primerov okužb, od tega 38 v Pomurju

Vestnik/STA, 18. 10. 2020
Jure Zauneker
Covid
Aktualno

Včeraj je bilo opravljenih 3765 testov, s katerimi so potrdili 726 novih okužb, kar pomeni, da je bilo več kot 19 odstotkov testov pozitivnih. Hospitaliziranih je bilo 265 oseb, od tega 49 na intenzivni negi. Umrle so štiri osebe.

Razmere bo danes po napovedih vnovič pretresal del vlade skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Kot je v soboto povedal Kacin, bodo pregledali trenutno stanje in opravili razmislek o tem, katere ukrepe, če sploh katere, bi bilo treba uvesti in kdaj.

Da se razmere zaostrujejo, je v pismu sodelavcem in javnosti med drugim opozoril generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar. V naslednjih tednih bomo po njegovih besedah šli skozi naši generaciji nikoli videno in skozi nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti.

"Človeštvo je premagalo največje izzive preteklosti - črne koze, špansko gripo in nacizem. Enotno smo nastopili prvi dan naše državnosti, kar nas je ne glede na razlike pognalo naprej. Kot ljudje smo zmagali, ker smo znali zaščiti najšibkejšega človeka. Boj bomo tudi tokrat končali kot zmagovalci, ker bomo odgovorili solidarno," je prepričan Poklukar, ki je spomnil, da so zdaj pomembna mala odrekanja vsakega od nas.

Ob tem pa je opozoril, da bodo lahko še danes samoumevni zdravstveni posegi postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji. Pismo je zaključil z besedami, da lahko zdravstveni delavci pomagajo samo toliko, kot jim pomaga skupnost, ki stoji za njimi.

Po podatkih spletne strani Covid 19 sledilnik, je bilo v Pomurju včeraj potrjenih 38 novih okužb, in sicer v občinah Hodoš (2), Šalovci (1), Kuzma (3), Cankova (1), Puconci (2), Tišina (1), Murska Sobota (5), Beltinci (2), Turnišče (1), Odranci (9), Črenšovci (3), Velika Polana (2), Lendava (5) in Ljutomer (1). 

covid slovenija