vestnik

Kacin: Hrvaška bo jutri uvrščena na rdeči seznam, karantena bo veljala od petka naprej

Vestnik, STA, 19. 8. 2020
NN
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada v četrtek uvrstila Hrvaško na rdeči seznam držav. Vse, ki se bodo od petka naprej odpravili na dopust na Hrvaško, čaka ob povratku štirinajstdnevna karantena. Tisti, ki trenutno dopustujejo na Hrvaškem, bodo imeli na voljo še nekaj dni, predvidoma vsaj do konca vikenda, da se brez karantene vrnejo domov.

"Dejstvo je, da se razmere na Hrvaškem dramatično slabšajo. Podatki o okuženih govorijo o tem, da so razmere resnično slabe in se bo Hrvaška sama uvrstila na rdeči seznam," saj bo po vsej verjetnosti imela že danes več kot 40 okuženih z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Vlada bo Hrvaško na rdeči seznam uvrstila na četrtkovi popoldanski seji, je v današnji izjavi medijem na Brdu pri Kranju povedal Kacin. "Razmere so tako slabe, da nam ne ostane nič drugega, kot da državljane pozovemo, naj se čim prej vrnejo iz nevarne države. Ne glede na to, kakšne aranžmaje tam imajo. Stvari se hitro slabšajo in bodo še veliko slabše," je opozoril.

jelko kacin
Daniel Novaković / STA
Vladni govorec Jelko Kacin.

Po njegovih besedah "bo vlada prisiljena uvesti karanteno", odločitev o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam držav pa bo v uradnem listu objavljena že v četrtek. "Karantena bo začela veljati v petek ob polnoči. Kdor koli bo želel iti na dopust in bo od petka zjutraj odpotoval na hrvaško, mora vedeti, da njega in člane njegove družine čaka karantena ob povratku nazaj," je opozoril Kacin. Slovenski dopustniki, ki so že na Hrvaškem, pa bodo za povratek imeli na voljo cel konec tedna, po potrebi tudi v ponedeljek. "Vlada bo v četrtek presodila, kakšne so razmere, predvsem pa bomo s pomočjo sodelovanja s hrvaško stranjo in dogajanja na mejnih prehodih odločali, do kdaj se ljudje lahko vračajo," je dejal.

Včeraj so na Hrvaškem zabeležili rekordnih 219 novih okužb s koronavirusom. 

Pixabay
Fotografija je simbolična.