vestnik

Kadite pred mladoletniki v avtomobilu? To je višina globe, če vas medtem ustavijo policisti

I.B., 12. 9. 2019
Profimedia
Če boste v avtu kadili, ko bodo zraven mladoletniki, vas bodo policisti oglobili z denarno kaznijo v višini 250 evrov.
Aktualno

Do 15. septembra Policija, Ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje, AMZS in druge nevladne organizacije izvajajo akcijo za preprečevanje kajenja v vozilih.

Skupni namen akcije, ki letos poteka tretjič, je osveščanje javnosti o prepovedi kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb. V lanskem letu so policisti po podatkih vodje Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivana Kapuna obravnavali 382 kršitev zaradi kajenje v avtu, letos do začetka septembra pa 273. Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov narekuje, da se z globo 250 evrov kaznuje posameznik, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne in povezane izdelke, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. 

Sicer pa organizatorji akcije še opozarjajo, da če kadimo in s tem škodimo sebi, to ne upravičuje ogrožanja zdravja drugih. "Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina ali drug zaprt prostor, privede do visokih ravni škodljivih snovi iz tobačnega dima. Zato upoštevajmo prepoved kajenja v vozilu. Prav tako poskušajmo v največji meri zagotoviti, da nihče ne kadi v bližini naših otrok," so povedali organizatorji akcije.

kajenje-v-avtomobilu policija globa
Kaj zdaj berejo drugi