vestnik

Kadrovska podhranjenost policije

Ines Baler, 28. 3. 2018
Nataša Juhnov
Policijska postaja v Gornjih Petrovcih je kadrovsko podhranjena. 
Aktualno

Policijska postaja Gornji Petrovci ostala brez nočne patrulje. Odločitev naj na varnost občanov Gornjih Petrovcev, Grada, Hodoša, Kuzme, Rogašovcev in Šalovcev ne bi vplivala.

V noči na petek, 2. marca, je, kot smo poročali, dobro uro po polnoči zagorelo v stanovanjski hiši v Dolencih. Na klicno številko 112 je bilo sporočeno, da je v požaru domnevno poškodovanih pet otrok. Na prizorišče so hitro prispeli gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Dolenci, medtem ko policistov na kraj požara ni bilo vse do 6. ure zjutraj. Ko smo začeli spraševati o vzrokih, smo izvedeli, da naj bi po novem letu na Policijski postaji Gornji Petrovci med delovnim tednom ukinili nočno patruljo.
Nočna patrulja običajno službuje 12-urno izmeno, denimo od 18. do 6. ure ali od 19. do 7. ure. Da več ni nočne tedenske patrulje, so nam potrdili nekateri policisti, a njihovih identitet na njihovo željo ne bomo razkrili. »Res je, od novega leta dalje v Gornjih Petrovcih ni več rednih nočnih dežurstev med tednom. Dežuramo občasno, nikoli pa pravzaprav ne vemo, kateri dan bomo dežurali, dokler ne dobimo urnikov. Pač, kakor se nadrejenim izide, glede na to, koliko ur smo v določenem mesecu že oddelali,« je povedal sogovornik. Razlogov za tako odločitev policisti, s katerimi smo se pogovarjali, ne poznajo. »Verjetno varčujejo na nas, pa še premalo nas je, potem pa imamo preveč ur,« je dejal eden, drugi pa dodal, da je ukaz prišel iz Murske Sobote, zato naj pojasnila poiščemo pri direktorju.
Število delavcev PUMS (vir: pums)
Število delavcev Leto
547"/647"" 2014
534/636 2015
538/638 2016"""
" dejansko zasedenih delovnih mest
"" vseh sistematiziranih delovnih mest
""" za leto 2017 še ni izdelano letno poročilo PUMS

Varčevanje na račun varnosti?

Po uradno potrditev in vzroke za nastalo situacijo smo se najprej obrnili na Policijsko postajo Gornji Petrovci – na terenu je po zadnjih podatkih operativnih 14 policistov –, od koder so nas po odgovore napotili na Policijsko upravo (PU) Murska Sobota. Vodja Operativno-komunikacijskega centra (OKC) na PU Murska Sobota Dejan Bagari nam je glede ukinitve nočne patrulje sporočil: »V skladu z določili Pravil policije vodje organizacijskih enot Policije organizirajo in usmerjajo delo na posameznih policijskih enotah in prilagajajo kadrovski potencial stanju varnosti, upoštevajoč časovne in krajevne zgostitve.« Delo policistov na območju PU Murska Sobota je tako po besedah Bagarija prilagojeno varnostni situaciji in kadrovskemu stanju.
Odločitev o ukinitvi nočne patrulje med delovnim tednom naj na varnost občanov Gornjih Petrovcev, Grada, Hodoša, Kuzme, Rogašovcev in Šalovcev, kjer prebiva okoli deset tisoč ljudi, ne bi vplivala. »Stanje varnosti na območju Policijske postaje Gornji Petrovci je ugodno. Glede na število varnostnih pojavov se načrtuje tudi prisotnost patrulj te policijske postaje,« je še sporočil vodja OKC. Naša neimenovana sogovornika pa imata nekaj pomislekov, kajti taka reorganizacija dela bi lahko prinesla negativne posledice: »To je idealno za razvoj kriminala, poslabšanje varnosti v prometu, tudi zaradi alkohola, ki je pri nas zelo razširjen«. Poleg tega se občutno podaljša intervencijski čas, če bo na kraj kaznivega dejanja, na primer v Neradnovcih, morala priti patrulja iz Murske Sobote namesto iz Gornjih Petrovec.
Čas prihoda patrulje PUMS (vir: pums)
Čas Leto
11.19"/21.51"" 2014
10.33/20.47 2015
9.26/20.02 2016"""
"nujni interventni dogodki
""vsi interventni dogodki
""" za leto 2017 še ni izdelano letno poročilo PUMS

Zakaj ne zaposlijo dodatnih policistov

Ker pa se v zadnjem obdobju organi pregona poleg kadrovskega primanjkljaja srečujejo tudi z nezadovoljstvom zaposlenih z delovnimi pogoji in plačili, bomo takim odločitvam najverjetneje priča tudi v prihodnje. »Nihče noče iti delat v policijske vrste, saj so plače enostavno prenizke. Če pa že pridejo, pa ostanejo nekaj mesecev in odidejo,« pravi še en sogovornik iz policijskih vrst.
Na vprašanje, zakaj se na PU Murska Sobota ne odločijo za nove zaposlitve, nam je tiskovna predstavnica Suzana Rauš povedala, da je zaposlovanje v policiji odvisno od zasedenosti policijskih uprav na podlagi kadrovskega načrta, ki ga pripravi generalna policijska uprava, tako da na murskosoboški upravi niso samostojni pri odločanju o zaposlovanju policistov.
Na PU Murska Sobota sicer o ukinitvi nočne tedenske izmene niso obveščali lokalnih skupnostih. »O tem sem zdaj izvedel od vas,« nam je namreč odgovoril Edvard Mihalič, župan Rogašovec, ko smo mu predstavili to aktualnost. Vendar je takoj dodal, da z gornjepetrovsko policijsko postajo dobro sodeluje, kajti pravkar potekajo pogovori, da bi se na občinskem zemljišču v Nuskovi uredilo parkirišče, kjer bi lahko potem policisti naposled varno zaustavljali tovornjake in opravili vse potrebno, tudi tehtanje prevoznih sredstev ob regionalni oziroma državni cesti med Petanjci, Gederovci, Cankovo in Kuzmo, ki se je v zadnjih štirih letih znašla v primežu tovornega prometa težkih tovornjakov.
kadrovska podhranjenost policije GORNJI PETROVCI