vestnik

Kaj bo s proizvodnjo v Lendavi?

Majda Horvat, 3. 6. 2020
Nataša Juhnov
Nemški lastniki o usodi obrata podjetja Filc v Lendavi niso razkrili ničesar. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Združevanje bo trajalo 18 mesecev, o lendavskem obratu nič konkretnega.

Nemška skupina Freudenberg, največji proizvajalec netkanih materialov na svetu, je novembra lani prevzela 100-odstotni lastniški delež v podjetju Filc. To je slovenski proizvajalec netkanih tekstilij in laminiranih materialov, s svojimi izdelki pa oskrbuje predvsem avtomobilski trg in gradbeništvo. Filc ima sedež v Škofji Loki, proizvodne enote pa še v Mengšu in Lendavi. Skupaj zaposluje približno 360 delavcev, v Lendavi 25.


Kakšna bo po zamenjavi lastnikov usoda lendavskega obrata?

Renata Zgrabljič, ki obrat uspešno vodi vse od njegove ustanovitve leta 2000, proizvodnjo pa je zagnala s petimi delavci, je dejala, naj to vprašanje zastavimo zdajšnjemu izvršnemu direktorju podjetja Filc Anžetu Manfredi. Toda odgovore so pripravili v službi za stike z javnostmi podjetja Freudenberg, in to tako, da niso povedali ničesar. Vprašali smo namreč, kakšne načrte imajo novi lastniki oziroma vodstvo družbe s proizvodno enoto Filc v Lendavi in ali so predvidena kakšna vlaganja v Lendavo, morda celo zaradi prostorske utesnjenosti preselitev proizvodnje na novo lokacijo. Sporočili so nam le, da so za uspešno vključitev podjetja Filc v organizacijo Freudenberg Performance Materials pripravili obsežen proces integracije po načrtu prevzema, kar bo trajalo 18 mesecev. O enoti v Lendavi pa so zapisali, da tu dela 25 delavcev, ki proizvajajo in dokončujejo izdelke iz nabora izdelkov podjetja Filc.

lendava, filc
Nataša Juhnov
Prostorska utesnjenost, v kateri se je znašel lendavski Filc, je zavirala rast in razvoj obrata. Foto Nataša Juhnov

Nemško podjetje Freudenberg so ob prevzemu predstavljali kot idealnega partnerja za podjetje Filc, zapisali pa so tudi, da sta obe podjetji usmerjeni h kupcu in inovacijam, kot tudi zaposlenim, ki so osnova za iskanje pravih rešitev.

O zaposlenih v Lendavi je imelo prejšnje vodstvo podjetja Filc oziroma lastniki visoko mnenje. Hkrati so še pred nekaj leti za nekatere medije razkrili, da jih je razočaralo to, da so jih v okolju imeli za tujce, ne pa domačine. Prav tako so pojasnili, da je v možnost širitve in povečevanja obsega proizvodnje posegla gradnja avtoceste, zaradi katere so jim odvzeli pomemben del zemljišča, kamor bi se lahko širili. Prav zato naj bi tudi v prihodnje proizvodnja v Lendavi ostala v istem obsegu.

lendava freudenberg