vestnik

Kaj o madžarskem financiranju nekaterih medijev pravijo pomurski poslanci?

I.B., 13. 2. 2020
Aleš Cipot
Tovrstne operacije lahko pomenijo načrtno rušenje suverenosti države in ustavnega reda iz tujine, pravi predsednik stranke SD Dejan Židan.
Aktualno

Nacionalni preiskovalni urad vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev blizu SDS.

Portal Necenzurirano.si je poročal, da so najmanj tri podjetja, ki so tesno povezana z madžarsko vladajočo stranko Fidesz, ki jo vodi Viktor Orban, od avgusta 2018 v Slovenijo skupaj nakazala najmanj štiri milijone evrov. Od tega naj bi za 1,5 milijona evrov nakazil iz madžarskih virov ostalo v Sloveniji in pristalo na računih dveh medijskih podjetij, ki izdajata televizijski program in spletno stran Nova24TV, ki sta blizu SDS. Preostalih 2,5 milijona evrov pa je šlo v Severno Makedonijo za nakupe medijskih družb iz kroga tamkajšnje največje opozicijske stranke WMRO-DPMNE. 

Za komentar o tem smo povprašali tudi pomurske poslance. Vodja poslanske skupine DESUS Franc Jurša pravi, da v vsakem primeru financiranje medijev s tujimi viri ni bilo pravo. "Mislim, da se tega ne bi smelo delati iz tujine, je pa to težko komentirati. Jaz lahko samo ocenjujem, saj podrobnosti ne poznam," tako Jurša, ki je še dodal, da bodo več ugotovili pristojni organi.

franc-jurša, poslanec
Nataša Juhnov
Franc Jurša nasprotuje financiranju medijev s tujimi viri.

Razkritja sumljivih denarnih tokov iz Madžarske do Slovenije in naprej proti Severni Makedoniji skrbijo tudi predsednika stranke SD Dejana Židana. Pravi, da postavljajo vprašanje, v čigavem imenu nastajajo politični mediji, ki enostransko blatijo in širijo sovražni govor, ter kakšni so resnični nameni tistih, ki vse to financirajo. Židan dodaja, da je model jasen: "Denar sumljivega izvora vedno najde pot do skrajno desnih politikov ter njim naklonjenih medijev, portalov in skupin, ki nato organizirano napadajo pravosodje, ustavne vrednote in ustvarjajo izredno stanje s pomočjo lažnih novic. Nujno je, da tovrstne informacije nemudoma in temeljito preverijo tako policija, kot varnostno obveščevalni aparat, saj tovrstne operacije lahko pomenijo načrtno rušenje suverenosti države in ustavnega reda iz tujine."

Za komentar smo prosili tudi Mitjo Slavinca, ki je član nadzornega odbora Stranke modernega centra, vendar je dejal, da zadeve ne želi komentirati. Na odgovor poslanca Jožefa Horvata iz NSi pa še čakamo. 

Kdo so ljudje, ki so vpleteni v financiranje medijev, ki so blizu SDS, in kakšna je njihova funkcija, pa TU

mediji madžarski-denar financiranje