vestnik

Kaj povezuje Mursko Soboto in francoski Firminy?

A. Nana Rituper Rodež, 12. 10. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Maison de la Culture Le Corbusier.
Aktualno

V francoskih mestih Firminy in Saint Etienne se te dni predstavljajo kulturni ustvarjalci iz Murske Sobote. Z glasbo, likovnimi deli in zgodbami, ki govorijo ne le o Murski Soboti, ampak tudi o Prekmurju in širše, pripovedujejo svoje zgodbe. Čeprav je med mesti več kot tisoč kilometrov razlike, pa imajo mesta presenetljivo veliko skupnega.

Pisatelj Dušan Šarotar se je v dvorani Maison de la Culture Le Courbusier v Firminyju srečal z učenci in gimnazijci tamkajšnjih šol, ki so prebrali in se temeljito posvetili razmišljanju o njegovih delih, prevedenih v francoščino, Biljard v Dobrayu in Panorama. O teh delih in po pogovoru s pisateljem bodo kasneje napisali tudi seminarje. Šarotar jim je med drugim pripovedoval zgodbo o svojem dedku Schwarzu, ki je preživel holokavst, ter s tem tudi o Murski Soboti in o usodi soboških Judov.



3561930c0000b89e1614aaf33b5e09eb
A. Nana Rituper Rodež
Galerija, v nesposredni bližini središča mesta Saint Etienne, ki gosti umetnike iz Murske Sobote.


Na mestu, kjer je bila soboška sinagoga, pa je po vojni zrasel prvi moderni blok, zgradili so ga po načrtih arhitekta Novaka, ki je tudi zasnoval urbano podobo mesta. Novak pa je bil učenec Le Courbusierja, kateri je zasnoval prej omenjeni kultruni center. V tem centru je razstavljena kopija mize arhitekta Novaka, trenutno pa je na ogled še razstava o arhitektu Plečniku. Tako Le Corbusier ni pustil pečata le v francoski, ampka tudi v evropski in svetovni arhitekturi. Pri njem, v parišekem ateljujeju, se je tri mesece učil soboški arhitekt Novak.

a3b263fbc773f1e666762c3e52af6a05
A. Nana Rituper Rodež
Pisatelj Dušan Šarotar se je srečal z učenci in dijaki, ki so preštudirali njegova v francoščino prevedena dela.


V Galeriji Art Pluriel v Saint Etiennu pa so sinoči odprli likovno razstavo akademskih likovnih slikarjev Igorja Banfija in Jožeta Denka ter fotografa Dušana Šarotarja. V manjši mestni galeriji v nesporedni bližini središča mesta se Banfi predstavlja s svojimi notranjimi pokrajinami, v katerih se izrisuje ravnica in neskončni horizonti, Denko z deli, na katerih so ga navdihnili šefe, posebni delovni čolni na Muri, Šarotar pa je izbral nekaj fotografij, ki prikazujejo oblake, v katerih so se slutljivo naselile duše.

b0fa54a5952cf7430a9b8e8c75948d05
A. Nana Rituper Rodež
Umetniki na razstavi z gostitetljico in častno konzulko Tatjano Dumas Rodica (četrta z leve).

Gostiteljca je Tatjana Dumas Rodica, častna konzulka Slovenije v Franciji, ki si že dolga leta prizadeva za kulturno povezovanje in sodeleovanje med državami. Namera o sodelovanju pa je bila podpisana tudi med občinama Firminy in Murska Sobota. Danes bosta v Le Courbusierjevem centru v Firminyju nastopili še glasbeni skupini džeZZva in Ethnotrip. V tem času pa v Saint Etiennu poteka tudi pomemben knjižni sejem, na katerem je gost pisatelj Dušan Šarotar, za vzdušje pa bosta poskrbeli tudi prej omenjeni glasbeni skupini.

4b3f931f6b70e9bedd5f7f06c84ea783
A. Nana Rituper Rodež
Mesto Firminy je pod Unescovo zaščito, v ozadju je tudi La Curbusierjeva cerkev.

Firminy Dušan Šarotar kulturno sodelovanje La Corbusier
Kaj zdaj berejo drugi