vestnik

Kaj povzroča številne preglavice paradnim konjem pomurskega gospodarstva?

Rok Šavel, 26. 8. 2021
Arhiv podjetja
Proizvodnja v podjetju Cleangrad
Aktualno

Posledice bo občutil končni kupec, ob manjšem dobičku pa lahko zastane tudi razvoj.

Trenutno stanje na trgu surovin in gradbenih materialov ter ozka grla v dobavnih verigah povzročajo številne preglavice paradnim konjem pomurskega gospodarstva. Cene v nekaterih panogah so se dvignile tudi za 200 odstotkov, dobavni roki pa so se iz tednov spremenili v mesece. Zaostrene razmere so na dnevnem redu sestankov Pomurske gospodarske zbornice (PGZ), priznava njen prvi mož Robert Grah. »Dvig cen se umirja, ampak da bodo začele tudi padati, bomo morali počakati. Gotovo pa bodo padale precej počasneje, kot so naraščale,« ocenjuje Grah in opozarja, da bo dvig cen na koncu vplival na končnega kupca. Zaradi občutnih podražitev lesa – cene so višje tudi za več kot 200 odstotkov – bo tako treba denimo za gradnjo stanovanjske hiše plačati več. Po drugi strani vlada izjemna negotovost zaradi dobavnih rokov, podjetja naročajo, a ne vedo, kdaj bodo naročeno tudi dobila. »Dobavni rok za nekatere materiale, ki je bil prej tri ali štiri tedne, je sedaj pet in šest mesecev. Temu je treba prilagoditi celotno proizvodnjo in hkrati ustvarjati zaloge, kar povzroča dodatne stroške s skladiščenjem,« še pravi direktor PGZ, ki ga skrbi tudi, da bodo razmere vplivale na manjšo dobičkonosnost pomurskega gospodarstva v letu 2021. Številna podjetja imajo namreč odprtih precej pogodb, ki so bile z naročniki sklenjene še v času, ko so na trgu veljale drugačne cene. Če ne bo prišlo do dogovora z naročniki, bodo delala z izgubo.

most-mt_2
Pomgrad
Rekonstrukcija križišča v Moravskih Toplicah. Eden izmed mnogih projektov, ki se je pričel ravno v času drastičnih podražitev na trgu gradbenih materialov in surovin.

Gradbinci se pogajajo z naročniki glede uskladitve cen

Pri Pomgradu, največjem pomurskem gradbincu in enem največjih v državi, priznavajo težave, a svojim projektom in naročnikom zagotavljajo izvedbo v pogodbenih okvirih, pravi član uprave Boris Sapač. Prvi val podražitev gradbenih materialov so zaznali že v drugi polovici lanskega leta, več kot 30-odstotne podražitve so vidne pri vseh materialih, med drugim pri lesu, vseh izdelkih, ki temeljijo na nafti, jeklu, in še marsikje. Povišanje cen je po mnenju Sapača posledica epidemije in zmanjšanja proizvodnje, kar vpliva tudi na dobavo. Tudi pri lendavskem gradbincu Legartisu opažajo podobno. Kot pravi direktor Matjaž Hozjan, tokrat ne gre za vsakoletna nihanja za nekaj odstotkov, ampak za ekstremne podražitve. Razlog za povišanje cen vidi tudi v špekulacijah, priznava pa težave z usklajevanjem cen pri nekaterih projektih, ki so bili sklenjeni pred podražitvami. Nič drugače ni v družbi GMW iz Turjanec, kjer težko pripravljajo ponudbe ob javnih naročilih, saj ne vedo, kakšna bo cena materiala ob začetku del. »Za nas je to problem, saj smo nekatere pogodbe sklenili za obdobje več let, naročnik pa sedaj noče slišati o zvišanju cen, čeprav se dobro zaveda, kaj se dogaja na trgu,« pravi direktorica Petra Weindorfer.

b307c72f3301b5f03fa382fff6f66dce
Robert Balen
Jernej Zupančič iz Cleangrada poudarja, da bo zaradi trenutnega stanja končni letni rezultat veliko slabši od pričakovanj. Ob tem so višje cene že prenesli na kupce, a ne v takem obsegu, kot so se tudi povišale cene osnovnih materialov.

Poslovni rezultat bo slabši od pričakovanj

Težav ne občutijo samo gradbena podjetja, ampak tudi proizvodna. »Roki dobav repromaterialov so se s treh do štirih tednov raztegnili tudi na tri do štiri mesece, kar je nenormalno. Aluminij, kot naš osnovni material, se je podražil za 60 odstotkov, prav tako drugi materiali. Podražitve se gibljejo od 30 do 70 odstotkov. Situacija nas je prisilila, da naročamo materiale za zalogo, tako da lahko zagotavljamo nemoteno proizvodnjo, kar povzroča dodatne stroške skladiščenja,« pravi direktor ljutomerskega podjetja Cleangrad Jernej Zupančič, ki poudarja, da bo zaradi trenutnega stanja končni letni rezultat veliko slabši od pričakovanj. Ob tem so višje cene že prenesli na kupce, a ne v takem obsegu, kot so se povišale cene osnovnih materialov.

Elrad rešuje povečanje naročil

Tudi pri Elradu, kjer proizvajajo elektronke sklope za globalna podjetja, je zgodba podobna. Gornjeradgonsko podjetje deluje v branži, ki je izpostavljena izjemni rasti povpraševanja, saj so elektronski sklopi v dobi digitalizacije vse pogosteje uporabljeni tudi v avtomobilski industriji, telefoniji in še kje. »Po drugi strani pa se srečujemo tudi s precejšnjimi dvigi cen ključnih surovin kot so baker, aluminij in jeklo ter dvigom transportnih stroškov. Ponudba elektronskega materiala trenutno ne sledi povpraševanju, predvsem v smislu nezadostnih kapacitet pri proizvajalcih – po izkušnjah proizvajalci od potrjene investicije do vzpostavitve dodatne proizvodnje tipično potrebujejo čas od enega do dve leti,« pojasnjujejo pri Elradu, kjer normalizacijo pričakujejo sredi leta 2022, kljub oteženemu stanju na področju oskrbe, pa pričakujejo vsaj ponovitev lanskoletnega rezultat zaradi močno povečanih naročil.

Reševali so se z zalogami

Pretresom se ni izognila niti kovinskopredelovalna panoga. Lendavsko podjetje Artex, ki se ukvarja s proizvodnjo skladiščne opreme, kot osnovni material potrebuje konstrukcijsko jeklo in je imelo že konec lanskega leta, posebej pa v spomladanskih mesecih letošnjega, velike težave s cenami materialov, ki so začele leteti v nebo, kot tudi z dobavo materiala. »Od marca do junija je bilo gibanje cen tako rekoč nemogoče spremljati, saj so se cene spreminjale skoraj iz dneva v dan. Najprej formatna pločevina, nato še pločevina v trakovih, sta se podražili za 150 odstotkov in več, cena sedaj dosega 2,5-kratnik cene lanskega leta. Dogovorjenih dobavnih rokov se nihče več ne drži. Nekatere dobave so zamujale tudi do šest mesecev,« pravi Branka Bensa, direktorica družbe Linox, ki je v podobni dejavnosti kot Artex in prav tako v lasti družine Bensa. Družba Artex se je po njenih besedah pravočasno in pravilno odzvala na zaostrene razmere na nabavnem trgu, zato zastojev v proizvodnji ni bilo, so se pa povečale varnostne zaloge, ki bremenijo podjetje tako prostorsko kot z vezavo denarnih sredstev. »Napovedi so sicer precej različne, nekateri napovedujejo, da se bo do konca leta situacija nekoliko umirila, drugi spet, da se bo vse preneslo še v naslednje leto, nihče pa več ne pričakuje, da bi se cene vrnile na lansko raven,« poudari Bensova.

Inflacijska spirala se je začela vrteti

V hčerinski družbi Linox solution, kjer za proizvodnjo potrebujejo nerjavno jeklo, je bil porast cen v primerjavi z lanskimi skoraj 50-odstoten. »Če primerjamo s trgom konstrukcijskega jekla, kjer so bile rasti v tem času do 170 odstotkov, je to res veliko manj, kljub temu pa povečanje cen, ki mesečno dosega do 10 odstotkov, lahko hitro spremeni način in rezultat poslovanja nekega podjetja. Mi smo se zavarovali tako, da dajemo ponudbe s krajšimi roki veljavnosti, delno pa smo se odločili tudi povečati zaloge. Nabave sicer še zmeraj opravimo po večini projektno, vendar takoj, ko je projekt potrjen. V nasprotju s povezanim podjetjem Artex, tovarno skladiščne opreme, ki uporablja v proizvodnji konstrukcijsko jeklo, kjer so bili dobavni roki podaljšani tudi za več mesecev, sami nismo utrpeli večjih dobavnih zamud,« še pove direktorica lendavskega podjetja Branka Bensa, ki opozarja na še eno pomembno dejstvo, podražitev storitev in materialov, ki z zastoji v nabavnih verigah naj ne bi imeli veliko skupnega. »To pripisujemo povečanemu povpraševanju in inflacijskim pričakovanjem, ki so se že vgradila v ljudi. To pa pomeni, da se je inflacijska spirala začela vrteti. Če je res tako, kratkoročno ni pričakovati umiritve ali upada cen. Pričakujem, da nas čaka še nekaj nepričakovanih gibanj cen in težav z dobavami, s katerimi se bomo morali tudi v prihodnje uspešno spopasti,« napoveduje direktorica lendavskega proizvodnega podjetja.

Dobička ne bo

Kot nam je povedal direktor PGZ, se bodo glede pereče problematike na zbornici v kratkem ponovno sestali, pogledali stanje in preverili, kako lahko podjetjem pomaga zbornica. »Moram pa povedati, da bo stanje, kakršno je zdaj, trajalo še vse do konca leta. Lani je pomursko gospodarstvo doseglo lep dobiček in dobiček je tisti, ki akumulira razvoj in hkrati omogoča normalne plače. Tega letos ne bo,« ne preveč optimistično sklene Grah. 

Arhiv podjetja artex
Z izrednimi podražitvami se sooča tudi kovinskopredelovalna industrija v Pomurju.
pomurje gospodarstvo epidemija
Kaj zdaj berejo drugi